Metro
Metro Nieuws 21 aug 2016 / 16:30 uur

Duitsland wil gezichtsherkenning op treinstations

Als het aan Thomas de Maizière – de Duitse minister van Binnenlandse Zaken – ligt, worden er rigoureuze veiligheidsmaatregelen genomen op Duitse luchthavens en treinstations: hij pleit voor software met gezichtsherkenning waarmee terreurverdachten zouden kunnen worden opgespoord.

„Er is een mogelijkheid om iemand te fotograferen en met gezichtsherkenningssoftware op het internet te weten te komen of het om een beroemdheid of een politicus gaat. Ik wil zo’n systeem op de vidoecamera’s op luchthavens en treinstations”, zei de CDU-politicus zondag.

‘Technisch gezien doen wat wettelijk is toegestaan’

Als een verdachte ten tonele verschijnt, moet het systeem dat laten zien, aldus de bewindsman. „De overheid moet technisch gezien doen, wat wettelijk is toegestaan”, voegde hij daaraan toe. De federale minister wil niet alleen meer camera’s, maar ook meer hightech om terreurverdachten te kunnen opsporen.

‘Halfbakken plannen’

De Duitse Groenen-fractie noemt de plannen van de minister ‘overdreven’ en ‘halfbakken’. De inzet van gezichtsherkenningssoftware gaat bovendien gepaard met enorme kosten voor materieel en personeel, zei de woordvoerder van de Groenen, Konstantin von Notz. Hij vindt ook dat zo’n systeem slechts gerechtvaardigd is in bijzonder risicovolle situaties: „Bijvoorbeeld als er een concrete aanwijzing is voor een geplande aanval op een luchthaven.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duitsland wil gezichtsherkenning op treinstations
Sluiten