Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 4 aug 2016
Leestijd: 3 minuten

Duidelijke taal van Facebookpoëet René Oskam (28)

„Kritisch, maar geen gezeik.” Lang hoeft René Oskam niet na te denken over de vraag hoe hij zijn gedichten zou omschrijven. Duidelijke taal. Net zoals hij schrijft. Verhaaltjes in rijmvorm over de dingen van nu. WhatsApp, Google, stress of E-nummers, in dichtvorm laat René je even stilstaan bij alledaagse dingen.

Facebook

Deze gedichtjes deelt hij via zijn Facebookpagina Reneoskamgedichten. „In dertig seconden moet je ze kunnen lezen, begrijpen, liken en er eventueel op reageren. En dan ga je weer verder met het leven.”

28 jaar is deze Facebookpoëet. Hij werkt nu nog bij een marktonderzoeksbureau, maar die baan heeft hij opgezegd. René wil fulltime dichter worden.

„Poëzie en dichters hebben onder jongeren een slecht imago. En dat snap ik best”, zegt René. „In de brugklas moet voor het vak Nederlands opeens een bundel gelezen worden vol gedichten waar geen prepuber wat van begrijpt. En dat is dan de eerste ontmoeting met een kunstvorm die eigenlijk zo leuk is.”

Grap

René ontdekte die ‘leukigheid’ zelf ook pas ver na de middelbare school. Meer dan een jaarlijks sinterklaasgedicht en zo af en toe een rijmpje om een meisje te versieren, kwam er tot tweeënhalf jaar geleden niet uit hem. „Het is eigenlijk begonnen als grap”, blikt René terug. „Het broertje van mijn beste vriend schreef elke dag een gedicht voor een forum. Om zijn werkdruk wat te verlichten vroeg hij voor het weekend gastdichters. Dat heb ik toen een keer gedaan.”

De reacties op dat gedicht over de zonnewende vond René zo leuk dat hij besloot nog eens een gedichtje te schijven. En nog een. En nog een. „Het is een beetje uit de hand gelopen”, lacht hij. „Ik plaatste de gedichten eerst op mijn eigen Facebook. Maar ik kreeg steeds meer vriendschapsverzoeken van mensen die ik helemaal niet kende. Daarom besloot ik een aparte pagina voor mijn gedichten aan te maken.”

Dat gebeurde zo’n anderhalf jaar geleden en de teller van het aantal likes staat inmiddels bijna op tienduizend. Sinds een klein half jaar schrijft René ook wekelijks een gedicht voor het online platform Mindshakes en sinds kort heeft hij een deal met HBO om gedichten over hun series te schrijven. Daarbovenop lanceerde hij vorige week zijn eerste gedichtenbundel offline: ‘Zwemles in een Zee van Tijd’.

Typemachine

Inspiratie genoeg, volgens hem. „Ik kijk om me heen, zie dingen, verbaas me, denk er over na en dan komen de woorden meestal vanzelf.” Die woorden schrijft hij dan direct, waar hij ook is, en meestal meteen in rijm in zijn notities in zijn telefoon. Maar voordat deze woorden op Facebook terechtkomen, leggen ze eerst een offline weg af. „Thuis schrijf ik het gedichtje in een schrift en als ik het leuk genoeg vind voor Facebook, typ ik het over op een oude typemachine. Dat vind ik leuk qua vormgeving.”

René probeert in zijn gedichten vaak kritisch te zijn. Maar, zoals hij eerder al aangaf: zeiken wil hij voorkomen. „Daarom schrijf ik vaak in ik-vorm. Met een beetje humor. Als ik het schrijf alsof het over mijzelf gaat, voelen mensen zich minder snel aangevallen, maar kunnen zij zich wel herkennen in wat ik heb geschreven.”

Hoe zijn leven er straks als fulltime dichter uitziet, weet René nog niet. „Ik ga eerst drie maanden reizen. Ik ben benieuwd wat er in mijn hoofd komt, als ik helemaal niets aan mijn hoofd heb. Laatst zei iemand dat dichters pas geloofwaardig worden na hun veertigste. Ik hoop het niet. Mensen hoeven mij niet serieus te nemen. Liever niet zelfs.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Duidelijke taal van Facebookpoëet René Oskam (28)
Sluiten