Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 30 aug 2016 / 12:57 uur

Donutvormig rif ontdekt achter Great Barrier Reef

In Australië is een 6000 vierkante kilometer groot rif ontdekt, achter het beroemde Great Barrier Reef. Dat melden onderzoekers van drie universiteiten in Australië in een wetenschappelijke publicatie.

Bij biologisch onderzoek in de Koraalzee, voor de kust van Queensland, vonden de wetenschappers de eerste aanwijzingen voor het bestaan van het rif. Met behulp van een lasertechniek is het gebied in kaart gebracht.

Donutvormig

Deze lasertechniek heet Lidar. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een vliegtuig dat lasersignalen uitzendt richting de zeebodem. De reflecties van de laser op het water worden opgevangen door de daarvoor ontworpen apparatuur, zodat precies gemeten kan worden hoe diep de zee is en welke structuur de oceaanbodem heeft.

Het rif bestaat uit zogenaamde ‘donutvormige’ heuvels op de oceaanbodem die ontstaan zijn door de algensoort Halimeda. Wanneer deze groene algen sterven, ontstaan er kalkafzettingen, die voor de bijzondere bergvormingen zorgen op de bodem van de zee. De onderzoekers hebben reden aan te nemen dat er vele bijzondere oceaansoorten in het gebied leven.

Opwarming

De verzuring en opwarming van de oceaan vormen wel een gevaar voor het gebied, vrezen de wetenschappers.

Het Great Barrier Reef is het grootste rif ter wereld en beslaat zo’n 344.000 vierkante kilometer. Een groot deel van het rif werd al aangetast door klimaatverandering, vervuiling en de visserij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Donutvormig rif ontdekt achter Great Barrier Reef
Sluiten