Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 27 aug 2016 / 09:31 uur

Dierenpolitie verstoort uitvaart om paarden

Wat een mooi en waardig afscheid had moeten worden, werd uiteindelijk een nachtmerrie. Een man uit Waalwijk bracht zijn overleden vader naar zijn laatste rustplaats. Dit deed hij niet alleen: de paarden van zijn vader liepen mee, want die was gek op zijn dieren. Helaas maakt de dierenpolitie de dag extra moeilijk, zo meldt Omroep Brabant.

De man liep met de paarden van zijn vader naar de kerk voor de afscheidsdienst. „Mijn vader heeft altijd met zijn hele ziel en zaligheid voor zijn paarden gezorgd. Het zijn wedstrijdpaarden die gewend zijn om onder allerlei omstandigheiden te reizen en op de wagen te blijven", zegt de man die liever anoniem wil blijven tegen de omroep. De dieren bleven tijdens de dienst buiten staan.

Gluren

Het was een hete dag, daarom kregen de dieren nog wat water en werd de klep van de wagen opengedaan voor wat frisse lucht. De begrafenisondernemer hield tijdens de dienst een oogje in het zeil.

Terwijl in de kerk de afscheidsdienst aan de gang was, trokken de paarden de aandacht van enkele omstanders. Achteraf denkt de man dat zij in de wagen hebben gegluurd waardoor de paarden van streek raakten. De politie werd ingeschakeld omdat mensen dachten dat de dieren last hadden van de hitte.

IJskoud water

„De begrafenisondernemer zei tegen een kennis van mij dat er een hoop sensatie was ontstaan bij de paarden dus hij ging kijken", vertelt de man uit Waalwijk. Toen de dierenpolitie eenmaal ter plaats was, concludeerde die dat er sprake was van dierenmishandeling. Omstanders reageerden kwaad op het tafereel. De paarden werden direct naar een stal gebracht.

De man die op dat moment in de kerk zat, schrok toen hij weer buitenkwam. De dieren waren weg en hij kreeg een bekeuring wegens mishandeling van de beesten. Ook hoorde hij dat de paarden gekoeld waren met ijskoud water. „Als je dierenliefhebber bent weet je dat dat funest is voor paarden. Ze kunnen dan hun warmte niet meer kwijt. Ze had er beter een dierenarts bij kunnen halen om de situatie te beoordelen."

‘Niets verkeerds gedaan’

De man ging verhaal halen bij de politie, maar daar werd hij niet veel wijzer. Hij moest op een later moment terugkomen omdat de juiste persoon op dat moment al naar huis was. De Waalwijker snapt niet dat de politie geen expert naar de paarden heeft laten kijken. Hij zegt dat hij niets verkeerds met de dieren heeft gedaan. „Als ik iets fout had gedaan, zou ik het direct toegeven. Dat het vandaag zo moest gaan. Het was zo’n waardige dienst. Dat zei ook iedereen die er was. En wat er vervolgens gebeurt? Dat is dan de dag dat ik afscheid moest nemen van mijn vader."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dierenpolitie verstoort uitvaart om paarden
Sluiten