Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 18 aug 2016 / 11:50 uur

Crèche gaat kinderen voorbereiden op basisschool

In onze buurlanden gaat er al veel aandacht uit naar voorschoolse educatie, maar tot nu bleef Nederland achter in deze ontwikkeling. Dat gaat veranderen om peuters een betere voorbereiding te kunnen geven op de basisschool.

Ontwikkeling op jonge leeftijd

Tot dusver lag de nadruk op het verzorgen van kinderen op de kinderopvang en peuterspeelzaal, maar het leren zal binnenkort een grote rol gaan spelen. „Uit onderzoeken blijkt dat 0 tot 4 jaar belangrijke jaren zijn om een basis te leggen, waarop kinderen hun hele leven doorbouwen,” vertelt projectleider Educatie Constance Jacobson van de brancheorganisatie voor kinderopvang tegen AD.

Josette Hoex van Kennisorganisatie het Nederlands jeugdinstituut (NJi) legt uit dat het eerst geen doelstelling was om kinderen toe te rusten op het schoolse leren. ,,Nu ontstaat steeds meer het besef dat de hersens zich van jongs af aan ontwikkelen door informatie te stapelen. Als we een stapje overslaan, kunnen kinderen dat niet inhalen.”

Steun vanuit de overheid

Eerder dit jaar werd besloten dat alle gemeenten voor minstens twee dagdelen opvang moeten bieden aan peuters. „Het is van groot belang dat kinderen een goede start kunnen maken en de juiste zorg en aandacht krijgen”, vertelt Minister Asscher in een Kamerbrief. Een betere aansluiting tussen de eisen aan de kinderopvang en de basisschool werd toen ook al genoemd.

De overheid zal hierin helpen door vanaf 2017 jaarlijks 200 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor de kinderopvang. Zo zal de kinderopvangtoeslag voor ouders worden verhoogd en krijgen alle medewerkers recht op coaching door een hbo-geschoolde pedagogische medewerker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Crèche gaat kinderen voorbereiden op basisschool
Sluiten