Els Anker
Els Anker Nieuws 14 aug 2016 / 07:05 uur

Caféweetje: hunebedden

Het zijn de oudste monumenten in Nederland: hunebedden. En vandaag, op 14 augustus, worden deze prehistorische grafkamers in het zonnetje gezet op de Dag van het Hunebed. Maar wat weten we eigenlijk over deze monumenten?

Hunebedden zijn circa 5.000 jaar geleden gebouwd door het trechterbekervolk in het huidige Drenthe. De provincie telt in totaal 52 hunebedden, Groningen kent er twee. Het grootste exemplaar van Nederland ligt in Borger, Drenthe. Het is circa 23 meter lang en heeft in totaal 9 stenen. Het is een van de weinige hunebedden in Nederland waar menselijke resten zijn ontdekt.

Oprit

Volgens archeologen waren de enorme rotsblokken die men gebruikte, zwerfkeien die door gletsjers vanuit Zuid-Scandinavië uit de ijstijd waren meegebracht. Om de loodzware stenen op te tillen, vermoeden deskundigen dat de hunebedbouwers van aarde een ‘oprit’ maakte.

Door middel van kleine boomstammen konden de stenen vervolgens naar hun plek worden gerold.

https://twitter.com/JeannetWendel/status/764102903170756608

Woonwijk

In Drenthe kun je hunebedden overal tegenkomen: diep in het bos, maar ook midden in een woonwijk. Alle grafkamers zijn genummerd, voorafgegaan door een letter die de provincie aanduidt. D7 ligt dus in Drenthe, G1 kun je in Groningen vinden.

Het Hunebedcentrum, Staatsbosbeheer en Het Drentse Landschap zijn samen de initiatiefnemers van de Dag van het Hunebed.

Bronnen: Hunebeddenwijzer, In Drenthe, Staatsbosbeheer, Het Drentse Landschap, het Hunebedcentrum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Caféweetje: hunebedden
Sluiten