Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 31 aug 2016
Leestijd: 1 minuut

Braziliaanse president Dilma Rousseff afgezet

Woensdag is de Braziliaanse president Dilma Rousseff afgezet. De beslissing kwam van de Senaat, omdat de linkse Rousseff met begrotingscijfers zou hebben gesjoemeld.

Van de 81 senatoren stemden er 61 voor afzetting en twintig tegen. Dat is ruimschoots meer dan de tweederdemeerderheid die was vereist. Rousseffs laatste poging van afgelopen maandag om de Senaat nog aan haar kant te krijgen, bleek vergeefs. Zij noemt de afzetting een staatsgreep door de rijke elite.

Schorsing

Het hogerhuis had de president in mei al geschorst. Haar conservatieve vicepresident, Michel Temer, nam sindsdien voor haar waar. Temer mag de ambtstermijn van Rousseff, die nog loopt tot eind 2018, uitdienen. De interim-president en zijn bestuurderspartij PMDB gingen in 2014 een coalitie aan met Rousseffs Arbeiderspartij, maar liet de sociaaldemocraten afgelopen voorjaar vallen en maakte gemene zaak met de oppositie. Zo ontstond een meerderheid voor Roussefs afzetting.

Rousseff gaat tegen haar afzetting in beroep bij het Hooggerechtshof. Dat zag tot nu toe echter geen bezwaar tegen de afzettingsprocedure.

Macht

Of Rousseff, die vooral onder arme Brazilianen nog altijd een zekere populariteit geniet, ooit nog terugkeert in het hart van de Braziliaanse macht is de vraag. De Senaat moet nog beslissen of ze de komende acht jaar een openbaar ambt mag bekleden. Met Rousseffs afzetting is hoe dan ook een eind gekomen aan dertien jaar sociaaldemocratisch bewind in Brazilië én dat van het eerste vrouwelijke staatshoofd uit de Braziliaanse geschiedenis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Braziliaanse president Dilma Rousseff afgezet
Sluiten