Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 3 aug 2016 / 10:05 uur

Bonus! Meer vallende sterren op komst: ‘120 per uur’

Augustus is aangebroken: de maand waarin jaarlijks de vallende-sterrenpiek plaatsvindt. Voor liefhebbers is het dit jaar mogelijk extra feest. Volgende week krijgen zij, opnieuw met een slag om de arm, nog meer vallende sterren te zien dan andere jaren tijdens de piek. Dat maakte de werkgroep Meteoren van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) woensdag bekend.

120 per uur?

De onderzoekers van deze werkgroep denken dat er misschien wel meer dan 120 ‘vallende sterren’ per uur te zien zijn op het hoogtepunt. Dan moeten natuurlijk wel de weersomstandigheden gunstig zijn. Vorige week werd gesproken van meer dan de 72 vallende sterren tijdens de piek.

Sterrenkundige Niek de Kort van het Meteorieten Documentatie Centrum, noemt de omstandigheden waardoor er meer ‘vallende sterren’ zouden kunnen zijn dit jaar ook positief. Maar meer dan honderd per uur vindt hij een wat optimistische voorspelling. „Het is een kwestie van afwachten. Onderzoekers hebben er weleens vaker naast gezeten.”

De Kort is voorzichtiger met zijn voorspelling. „Bij een hele donkere hemel kun je er waarschijnlijk zo’n zestig tot tachtig per uur zien.”

Wanneer?

Dit jaar wordt de sterrenregen in zowel de nacht van 11 op 12 augustus als de nacht van 12 op 13 augustus verwacht. De razendsnelle lichtgevende streepjes die we aan de hemel zien en in de volksmond ‘vallende sterren’ worden genoemd, hebben eigenlijk niks met sterren te maken. Het zijn meteoren, stofdeeltjes of kleine steentjes die vanuit de ruimte met hoge snelheid de dampkring binnendringen. De verbranding van dit ruimtepuin veroorzaakt een lichtspoor dat wij vanaf de aarde kunnen zien en een ‘vallende ster’ noemen.

Hoezo extra?

Dat er dit jaar wellicht meer vallende sterren te zien zijn, komt volgens wetenschappers doordat de aarde door een wat dicht stofspoor trekt.

De aarde kruist iedere zomer de baan van komeet Swift-Tuttle. De baan van deze komeet is gevuld met stof en steentjes die de atmosfeer binnendringen en verbranden. De aarde doet er meerdere dagen over dit gebied te doorkruisen en dus kan er elk jaar in augustus dagenlang genoten worden van een romantische avond vol vallende sterren, mits het helder weer is.

Voorproefje

Vorige week werd al een voorproefje verwacht van twintig vallende sterren per uur. Sommige mensen hadden geluk, maar helaas voor velen was het in grote delen van ons land bewolkt.

https://twitter.com/glennvanasperdt/status/759177970699407360

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bonus! Meer vallende sterren op komst: ‘120 per uur’
Sluiten