Metro
Metro Nieuws 14 aug 2016 / 14:06 uur

Boko Haram verspreidt video Nigeriaanse meisjes

De Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram heeft een nieuwe video vrijgegeven waarop een deel van de vermiste meisjes uit Chibok te zien zouden zijn. Boko Haram zou nog altijd 219 meisjes in handen hebben van de 276 die in april 2014 werd ontvoerd uit hun school. Dat meldt de BBC zondag.

Op de video zijn vijftig meisjes met hoofddoek te zien achter een man die de vrijlating van Boko Haramstrijders eist, in ruil voor vrijlating van de jonge vrouwen. De man richt zich tot de ouders van de ontvoeringsslachtoffers. Zij moeten ,,druk zetten op de regering om onze leden vrij te laten, zodat wij de meisjes kunnen laten gaan”.

Het is de eerste keer dat Boko Haram iets zegt over mogelijke vrijlating van de meisjes. De Nigeriaanse regering heeft nog niet op de eisen gereageerd, maar president Muhammadu Buhari heeft wel eerder duidelijk gemaakt dat hij bereid is tot onderhandelingen met de soennitische terreurorganisatie.

Bring Back Our Girls

De ontvoering riep wereldwijd ontzetting op en veroorzaakte de actie ‘Bring Back Our Girls’, waarvoor ook de vrouw van de Amerikaanse president, Michelle Obama, en mensenrechtenactiviste Malala Yousafzai zich inzetten. Dit is de derde video die de meisjes toont sinds hun ontvoering.

Boko Haram zou nog altijd 219 meisjes in handen hebben van de 276 die werden ontvoerd uit hun school. Enkelen ontsnapten, zo’n veertig meisjes zijn uitgehuwelijkt. Volgens de man in de video zijn ook enkele slachtoffers gevallen bij bombardementen door de Nigeriaanse luchtmacht.

Sharia

Terreurbeweging Boko Haram bestaat al sinds 2002 en streeft naar de strikte toepassing van de sharia in hun thuisland Nigeria. De groepering gebruikt daarvoor alle mogelijke vormen van geweld. Het totaal aantal slachtoffers door aanslagen van Boko Haram is sinds 2011 opgelopen tot meer dan 23.000.

In het voorjaar van 2014 zwoer de leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, trouw aan IS en noemde zijn eigen beweging "de West-Afrikaanse provincie van IS".

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Boko Haram verspreidt video Nigeriaanse meisjes
Sluiten