Els Anker
Els Anker Nieuws 28 aug 2016 / 10:45 uur

Blauwalg: hoe gevaarlijk is dat?

Met de zomerse temperaturen van afgelopen week is het verleidelijk om verkoeling te zoeken in het water. Dat gaat echter niet geheel zonder risico: op het Almeerderstrand werd dit weekend blauwalg aangetroffen. Maar hoe gevaarlijk is het en waar moet je op letten? Metro zocht het voor je uit.

Blauwalgen zijn eencellige organismen (‘cyanobacteriën) die overal ter wereld voorkomen in zowel zoet als zout water. De algen danken hun naam aan de kleur die ze afscheiden als de cellen kapot gaan -blauw of roodbruin. Hoewel niet alle blauwalgen gifstoffen produceren, kunnen ze wel schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen en dieren.

Kinderen en huisdieren

De gifstoffen veroorzaken in de meeste gevallen huid- en oogirritaties, misselijkheid, koorts en maag- en darmklachten zoals diarree en overgeven. Ook kunnen blauwalgen verantwoordelijk zijn voor vissterfte en stank.

Vooral kinderen moeten oppassen, omdat zij kwetsbaarder zijn en onbewust soms slokken water binnenkrijgen. Door het drinken van water of door hun besmette vacht droog te likken, kunnen ook huisdieren ernstig ziek worden.

Waarschuwingsborden

Voor de start van het badseizoen wordt voor iedere zwemplek in Nederland de zogeheten ‘kwaliteitsklasse’ bepaald. Dit zegt iets over de gemiddelde waterkwaliteit van de zwemplek.

Als het water blauwalg bevat, plaatst de provincie blauwe waarschuwingsborden om zwemmers hierover te informeren. Een waarschuwing voor blauwalg herken je aan de gele balk aan de onderkant van de blauwe borden langs de randen van een zwemplas. Bij een negatief zwemadvies kleurt deze balk oranje, een zwemverbod zorgt voor een rode strook. Buiten het zwemseizoen worden borden meestal weggehaald.

Een bord met een negatief zwemadvies bij de Krabbeplas. Foto: ANP
Een bord met een negatief zwemadvies bij de Krabbeplas. Foto: ANP

Een bord met een negatief zwemadvies bij de Krabbeplas. Foto: ANP / Lex van Lieshout

Zwemwaterlocaties

Vooral in de maanden juli, augustus en september is de watertemperatuur vaak boven de twintig graden en is er weinig wind. Voor blauwalgen zijn dat perfecte omstandigheden om zich op grote schaal te ontwikkelen. Gemeenten raden aan om alleen te zwemmen op de officiële aangewezen zwemwaterlocaties, omdat de overheid daar de waterkwaliteit monitort.

Volgens het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (I en M) is een manier om de blauwalgbacterie – in elk geval tijdelijk – te bestrijden, door lage concentraties waterstofperoxide aan het water toe te voegen (Ja, dezelfde waterstofperoxide die kappers gebruiken om haar te blonderen). Dit kan echter ook schade toebrengen aan andere organismen in het water.

Wil je weten of het zwemwater bij jou in de buurt blauwalg bevat? Kijk hier voor een volledig overzicht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Blauwalg: hoe gevaarlijk is dat?
Sluiten