Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 19 aug 2016 / 08:00 uur

Belgische terreurverdachte krijgt schadevergoeding

Frankrijk zit opgescheept met een terreurverdachte die ze maar niet achter de tralies kunnen krijgen. Farouk Ben Abbes is al verdacht van meerdere aanslagen, maar bij gebrek aan bewijs moet de Franse staat hem zelfs een schadevergoeding betalen.

De 31-jarige Belgische Farouk is de afgelopen tien jaar al meerdere malen in alle grote Franse terrorismedossiers opgedoken, zo meldt Het Laatste Nieuws. Zo bekende hij in 2009 al dat er een aanslag tegen de Parijse concertzaal Bataclan zou worden gepleegd. Ook was hij goed bevriend met Fabien Clain, die de opeisingsboodschap insprak nadat IS in hetzelfde Bataclan een bloedbad had aangericht. Tot grote ergernis van de Franse overheid zijn er nooit doorslaggevende bewijzen gevonden tegen Farouk, waardoor hij nog steeds vrij rond loopt.

Schadeclaim van 6.000 euro

Wel kreeg de verdachte huisarrest, nadat de noodtoestand werd ingeroepen in Frankrijk. En omdat het te gevaarlijk was dat hij in een stad verbleef waar het EK voetbal plaatsvond, moest hij in juni verhuizen van Toulouse naar een andere plaats in Frankrijk. Dezelfde maand werd de Belgische verdachte uitgeleverd aan Tunesië. De Franse overheid bedacht zich en hoopt hem alsnog te kunnen veroordelen voor een oude zaak van jihadpropaganda. Maar in de tussentijd is de Franse overheid hem wel 6.000 euro verschuldigd omdat ze hem twee maanden in voorarrest hebben laten zitten, waar uiteindelijk geen proces op volgde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Belgische terreurverdachte krijgt schadevergoeding
Sluiten