Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 18 aug 2016 / 11:15 uur

Aziatische tijgermuggen ontdekt in Veenendaal

In een woonwijk in Veenendaal zijn een aantal Aziatische tijgermuggen aangetroffen. De beestjes kunnen ziekten zoals het zikavirus overdragen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat de exotische muggen uit voorzorg bestrijden, maakte de autoriteit donderdag bekend. Zo willen ze voorkomen dat de muggen zich elders in Nederland vestigen.

Onduidelijk

Het is nog onduidelijk hoe de muggen in Veenendaal terecht zijn gekomen. De NVWA start nu een onderzoek om te kijken of er nog meer Aziatische tijgermuggen zitten. Er zijn muggenvallen geplaatst in de woonwijk Dragonder-Noord. Omwonenden zijn per brief geïnformeerd.

Overdragen

De organisatie verwacht niet dat de muggen dergelijke ziektes als het zikavirus, denque (knokkelkoorts) of chikungunya zullen overdragen. Dat gebeurt in tropische regio’s van Azië, Afrika en Amerika. Het risico op die ziektes is momenteel uitgesloten in Veenendaal. Beten kunnen wel ‘hinderlijk’ zijn.

Bestrijding

De bestrijding van de muggen vindt plaats in een gebied van 500 meter rond de plek waar de muggen zijn aangetroffen. Muggen leggen eitjes in stilstaand water in potjes, gieters of regentonnen. Daarom worden deze mogelijke broedplaatsen verwijderd of behandeld met een biologisch larvendodend middel. De betreffende muggensoort broedt niet in vijvers, sloten of vaarten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aziatische tijgermuggen ontdekt in Veenendaal
Sluiten