Remco Visser
Remco Visser Nieuws 18 aug 2016 / 19:35 uur

AzG weg uit Noord-Jemen na bombardement ziekenhuis

Artsen zonder Grenzen staakt haar werkzaamheden in het noorden van Jemen. Aanleiding is het bombardement van maandag op een ziekenhuis van de hulporganisatie in het Noord-Jemenitische Abs, waarbij negentien mensen om het leven zijn gekomen.

AzG noemt de verzekeringen dat het bombardement een vergissing was „onbetrouwbaar”. De luchtaanval werd uitgevoerd door de door Saudi-Arabië aangevoerde coalitie die in Jemen strijdt tegen de sjiitische Houthi-rebellen.

Evacuatie

De hulporganisatie laat weten dat het bombardement de vierde en dodelijkste aanval is op een AzG-ziekenhuis sinds het begin van de oorlog. Er zijn volgens de organisatie bovendien „talloze” andere aanvallen geweest op andere locaties waar medische hulp werd gegeven. Medewerkers uit ziekenhuizen in de regio’s Saada en Hajjah worden dan ook geëvacueerd.

AzG zegt geen andere mogelijkheid te zien dan zich terug te trekken. Het huidige offensief is dusdanig zwaar en het vertrouwen in de toezeggingen de veiligheid te garanderen zo laag, dat AzG het voor personeel en patiënten te onveilig acht in de ziekenhuizen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
AzG weg uit Noord-Jemen na bombardement ziekenhuis
Sluiten