Rens Oving
Rens Oving Nieuws 30 aug 2016 / 09:53 uur

Arme student houdt papa en mama te vriend

Wie betaalt, bepaalt. En dat geldt zeker als het om je kinderen gaat. Het houdt ooit een keer op, meestal als ze het huis uitgaan om ergens in een verre grote stad te gaan studeren.

Maar studenten hebben steeds vaker geld nodig van hun ouders om rond te komen. De band tussen ouder en kind blijft daardoor langer innig dan vroeger.

Dat valt althans te concluderen uit onderzoek van studentenuitzendbureau YoungCapital onder meer dan duizend studenten. Ruim twee derde kan niet zonder geld van papa en mama.

Te vriend houden

En dat verandert ook de relatie tussen jongeren en hun ouders. Want een deel van de studenten zet net even een stapje extra om het thuisfront tevreden te houden. De helft doet sowieso weleens iets terug, zoals klusjes in en rond het ouderlijk huis. Een kleiner deel, 16 procent, houdt de betalende ouders bewust te vriend. Een op de tien gaf zelfs aan dat het meebetalen van de ouders invloed had op de studiekeuze.

Geldgebrek dwingt studenten ook om thuis te blijven wonen, terwijl ze liever op kamers zouden gaan. Dat is goed te begrijpen, want slechts een klein deel van de thuiswonende studenten hoeft huur te betalen. Drie kwart betaalt helemaal niets voor ‘pension papa en mama’.

Bijbaantje

Daarnaast is ook een bijbaan voor bijna de helft van de studenten nog nodig om rond te komen. „Wij zien dat eerstejaarsstudenten gemiddeld zo’n 400 euro bruto per maand bijverdienen. Oudere studenten verdienen al gauw 600 euro of meer”, zegt Ineke Kooistra, directeur van YoungCapital. „Die bijdrage is cruciaal voor hun zelfstandigheid. Zonder bijbaan zouden zes op de tien studenten die al op kamers wonen nog bij hun ouders thuis zitten.”

Weer minder

Volgens studentenorganisatie ISO wordt dat in de toekomst alleen maar erger. Volgend jaar hebben studenten nog minder te besteden dan nu. Door het afschaffen van de basisbeurs en het verhogen van het collegegeld houden studenten nog minder geld over. Vooral jongeren die geen rijke ouders hebben zijn daarvan de dupe, zo vrezen studentenorganisaties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Arme student houdt papa en mama te vriend
Sluiten