Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 22 aug 2016 / 15:15 uur

Angstaanjagende wolk ‘overspoelt’ New Jersey

Een bijzonder natuurverschijnsel in New Jersey dit weekend. Zondag werd de kust van Delaware Bay ‘overspoeld’ door een enorme wolk. De wolk vormt een duidelijke rand en lijkt dus een beetje op een golf, maar dan donkerder en angstaanjagender.

Afschrikken deed de wolk echter niet, want veel mensen gingen er juist op uit om foto’s en video’s van het spektakel te maken. Dit specifieke soort wolk wordt ook wel de ‘plankwolk’ genoemd en gaat meestal vooraf aan zware onweersbuien. Onder meteorologen wordt zo’n plankwolk onder de bijzondere wolkenvormen geschaard.

Zo ontstaat de wolk

Deze wolken ontstaan bij snel verplaatsende en zware onweersbuien, waarbij de warme lucht aan de voorkant van het hoge wolkencomplex snel stijgt terwijl op meer dan 10 kilometer hoogte in de buienwolk die er achter zit, koude luchtmassa’s omlaag storten. Een plankwolk wordt vaak vergezeld door enorme en plotselinge windstoten van 100 tot 150 kilometer per uur. Het natuurverschijnsel levert hoe dan ook mooie beelden op:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Angstaanjagende wolk ‘overspoelt’ New Jersey
Sluiten