D. van Aken
D. van Aken Nieuws 31 aug 2016 / 14:18 uur

Amper vrouwen op Nederlandse festivalpodia

De line-ups van de grote muziekfestivals in Nederland worden gedomineerd door mannelijke artiesten. Op de twintig populairste festivals van 2016, waaronder Lowlands en Dance Valley, was ongeveer 6 procent van de artiesten een vrouw.

Hoog mannengehalte

Uit het onderzoek onder twintig festivals die afgelopen jaar het populairst waren bij bezoekers onder de dertig blijkt dat Welcome to the Future de minste vrouwen op het podium had staan. Slechts 1,41 procent van de artiesten was daar een vrouw. Ook het festival Solar in Roermond had met acts als De Jeugd van Tegenwoordig, Ronnie Flex, Mr. Polska en Broederliefde een hoog mannengehalte. Slechts 2,31 procent van artiesten was daar een vrouw.

View this post on Instagram

Gekke boys! Wie zien we deze zomer dansen bij de De Jeugd Van Tegenwoordig? #Solar16 #dejeugdvantegenwoordig #dansen #gekkeboys #zomer #liefde

A post shared by Solar Weekend (@solarweekend) on

„Uiteindelijk ben je afhankelijk van het aanbod, de relevantie van bepaalde artiesten, en van wat het publiek wil”, aldus Roel Coppen tegen VICE. Volgens de man, die onder meer de programmering van Best Kept Secret (6,8 procent vrouwen) en Indian Summer Festival (4,29 procent) doet, is de scheve verhouding tussen mannen en vrouwen een erfenis uit het verleden. „In de begindagen had je vrijwel alleen maar mannelijke muzikanten. Dat is nooit helemaal veranderd. Je zag dat bijvoorbeeld ook toen Madonna opkwam. Het duurde heel lang tot iemand haar serieus nam, omdat de muziekwereld van oudsher door mannen is gedomineerd.”

View this post on Instagram

Bursting of energy until the very last second: our massive Techno tent with @chris_liebing ! We couldn't have wished for a better closing. Thank you 👐🏽💥 #techno #chrisliebing #welcometothefuture #technotent #onecrazyfamily

A post shared by Welcome to the Future (@welcometothefuturefestival) on

Magneet Festival

Magneet Festival, het festival waarbij het publiek zelf een deel van de acts kan aandragen, scoort met 17,58 procent vrouwen in de line-up het beste in Nederland. De verdeling tussen mannen en vrouwen is daar dan ook actief onderdeel van het beleid. „Al kan je van tevoren nooit zeggen welk deel van de line-up uit vrouwen bestaat. Je bent er wel bewust mee bezig, maar er speelt natuurlijk meer mee”, aldus Robin Wilms, die de helft van de programmering van Magneet Festival op zich neemt.

In het onderzoek van VICE in samenwerking met De Festival Monitor werd niet alleen gekeken naar frontvrouwen en -mannen, maar ook naar drummers, bassisten en achtergrondzangeressen.

View this post on Instagram

Wat trek jij uit de kast voor Magneet? Laat het ons weten in de comments 🙂 Foto: Corné van der Stelt Styling: Brigitte Kramer #magneetfestival #festival #cocreation #crowdsourcing #amsterdam #oostpunt #artists #theatre #dance #music #leavenotrace #create #friends #summer #sunshine #freedom #party #openminded #celebrate #life #catchoftheday #embrace #yeah #lolo #mf16 #seeyou #bethere #orbesquare

A post shared by Magneet Festival (@magneetfestival) on

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amper vrouwen op Nederlandse festivalpodia
Sluiten