Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 17 aug 2016 / 13:23 uur

Aap verdrinkt voor ogen van bezoekers in Limburg

In het Limburgse themapark Mondo Verde heeft zich dinsdag een drama voltrokken. Er verdronk een slingeraap voor de ogen van tientallen bezoekers. Het dier was uit zijn verblijf ontsnapt. Het park spreekt van een ‘grote tragedie’.

De aap woonde pas een maand in de dierentuin, samen met zijn vader en broer, in een nieuw gebouwd verblijf op een eiland. Hoe kon het misgaan? „Het dier is op het nachtverblijf geklommen, kreeg een schok en is van schrik in het water gesprongen”, vertelt Erico Goedhart, woordvoerder van Mondo Verde.

Een bezoeker legde het tragische incident vast op video. „Dit kan toch niet, kom op zeg”, zegt de vrouw in tranen. „Ik ga hierna direct naar huis.”

Reddingsactie van directeur

De zes jaar oude slingeraap, die nog geen naam had, verdronk onder toeziend oog van een aantal bezoekers. De directeur van de dierentuin was op het moment van het ongeluk het dichtst bij het apenverblijf. „Hij is direct naar het verblijf gerend en in het water gesprongen. Helaas was hij al te laat”, zegt een duidelijk aangeslagen Goedhart.

De dierentuin deed twee jaar zijn uiterste best om de apen naar het park te krijgen. De dierenverzorgers zijn volgens de woordvoerder dan ook „kapot van het ongeluk.”

‘Verblijf in orde’

Als er een dier ontsnapt, wordt een protocol in werking gesteld. Volgens Goedhart is deze op de juiste manier gevolgd. Het verblijf van de slingerapen zou ook in orde zijn. ,,Als je zulke apen wil houden, wordt alles eerst keer op keer gecontroleerd. Dat proces duurt maanden, en soms jaren”, zegt hij.

Goedhart zegt dat de ‘dierentuincommissie’ van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) meerdere malen bij het verblijf is komen kijken en dat alle tips die het park van hen kreeg, zijn opgevolgd. De RVO bevestigt dat. „Wij komen altijd controleren bij dit soort nieuwbouw. Er was niets mis met het verblijf", zegt woordvoerder Michel van der Maas. „De aap moest aan zijn nieuwe leefomgeving wennen, het dierenpark heeft daarom extra op het dier gelet. Helaas kan er ook daarna altijd nog iets misgaan."

Kooi of eiland

Het verblijf van de twee overgebleven slingerapen wordt dus niet aangepast. Wel zijn er twee schrikdraden naast het nachtverblijf verwijderd. Het is volgens Goedhart kiezen tussen een kooi of een eiland waar de dieren ‘vrij’ zijn. „Zo’n eiland heeft een ingang en die moeten we wel met schrikdraad omheinen, anders ontsnappen de dieren.”

De verdronken aap wordt zo snel mogelijk vervangen. Het dierenpark was al op zoek naar een vrouwtje om de drie mannetjes te vergezellen. Toch zullen ze het ongeluk niet snel vergeten: „Het zal even duren voordat dit een plekje heeft”, besluit Goedhart.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aap verdrinkt voor ogen van bezoekers in Limburg
Sluiten