Metro
Metro Nieuws 25 aug 2016 / 08:28 uur

Aantal ongeldige examens flink toegenomen

De onderwijsinspectie heeft bij de eindexamens in het voortgezet onderwijs 1370 examens en rekentoetsen gedeeltelijk of helemaal ongeldig verklaard. Dat zijn er veel meer dan vorig jaar, toen ging het om 850 gevallen van ongeldig verklaard examenwerk. Dat meldde de Inspectie van het Onderwijs donderdag.

Niet altijd ligt de schuld bij de scholen: zo kan een stroomstoring de oorzaak zijn of het onwel worden van een leerling. Maar vaak is het wel te wijten aan slordigheden van de school, zoals een onjuiste exameninstructie of als verkeerde examens zijn uitgedeeld.

Verdubbeling

Bij de rekentoetsen verdubbelde het aantal ongeldigverklaringen dit jaar. Het ging om 616 gevallen, tegen 330 in 2015. Dit kwam vooral door stroomstoringen en technische problemen, waardoor grote groepen leerlingen tegelijk niet verder konden met hun rekentoets.

Scholen hebben in 2016 bij de inspectie 607 onregelmatigheden gemeld rond de afname van eindexamens. De dienst benadrukt dat „verreweg de meeste scholen de eindexamens op een zorgvuldige manier afnemen”.

De benadeelde leerlingen mochten hun examens opnieuw maken. Ze hielden daarbij hun recht op een herkansing.

‘Soms gaat er wat mis’

„Er zijn dit jaar circa 1,2 miljoen examens afgenomen. Het overgrote deel van de leerlingen kan dus zonder problemen het examen afleggen”, concludeert inspecteur-generaal Monique Vogelzang. „Maar soms lopen er dingen onnodig mis. Meer zorgvuldigheid van scholen had een deel van de ongeldigverklaringen kunnen voorkomen. De betrokken scholen worden er door ons op aangesproken, want het kan en moet beter.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Aantal ongeldige examens flink toegenomen
Sluiten