Rens Oving
Rens Oving Nieuws 31 aug 2016

6500 bootvluchtelingen op 1 dag uit zee gered

Meer dan 6500 bootvluchtelingen in 1 dag tijd. Niet eerder hadden de Italiaanse marine en kustwacht, ondersteund door EU-missie Frontex, zo’n drukke dag voor de Libische kust. Maandag moesten reddingswerkers maar liefst veertig keer in actie komen om duizenden mensen van rotte en overbevolkte bootjes te vissen.

De opvarenden kwamen vooral uit Eritrea en Somalië. Veel van hen dreven op rubberbootjes, meer dan veertig vaartuigen werden op zee aangetroffen. Ook een paar kleine houten bootjes waren gebruikt om migranten de zee op te sturen. Op twee grotere vissersscheepjes zaten bijna achthonderd mensen op elkaar gestouwd.

Het was de tweede dag op rij dat er grote hoeveelheden bootvluchtelingen de Middellandse Zee opgingen. Zondag werden op dezelfde manier al 1100 mensen uit zee gevist.

Hopen op redding

Libische mensensmokkelaars weten inmiddels ook dat de patrouilles op zee zijn opgevoerd. Het lijkt steeds vaker de bedoeling om bootjes de zee op te sturen om een tiental kilometers uit de kust gered te worden. Volledig volgepropt zonder een manier om ze echt ver over zee te voeren, hebben de vluchtelingenbootjes in ieder geval nauwelijks kans om zelfstandig de Italiaanse kust te bereiken. Als het weer gunstig is, worden de kleine bootjes massaal afgeduwd hopend al snel een patrouilleschip tegen te komen.

Aan boord bevonden zich tientallen kinderen. Foto:EPA

Libië is na de val van dictator Khaddafi een vrijhaven voor rebellen en criminelen. Veel Afrikaanse migranten en vluchtelingen trekken door de Sahara naar de Libische kust, in de hoop daar scheep te gaan naar Europa. Veel van hen worden in Libië vastgezet en uitgebuit om de overtocht bij elkaar te verdienen. Tussen Libië en Italië zijn dit jaar al minstens 2726 mensen verdronken.

Het aantal migranten en vluchtelingen dat in augustus vanuit Afrika de overtocht waagt, is altijd hoog in augustus. Het zomerweer en de opgewarmde zee maken het iets minder gevaarlijk dan anders. Maar opvarenden zijn er vaak voor het scheep gaan al slecht aan toe. Artsen zonder Grenzen, die ook rondvaren in het gebied, moest geredde mensen behandelen vanwege griep, diarree en uitdroging.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
6500 bootvluchtelingen op 1 dag uit zee gered
Sluiten