Steven Musch
Steven Musch Nieuws 4 jul 2016 / 21:05 uur

‘Zzp’ers vinden moeilijker werk door nieuwe wet’

Zzp’ers komen door de nieuwe wetgeving moeilijker aan werk. Opdrachtgevers zouden door de nieuwe Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) minder snel mensen inhuren. Dat blijkt een onderzoek van uitzendbureau Randstad.

Modelovereenkomsten

De Wet-DBA vervangt sinds twee maanden de oude VAR-verklaring. Met modeloverkeenkomsten per sector moeten zzp’ers nu aantonen dat zij zelfstandig voor een opdrachtgever werken en niet verkapt in loondienst zijn. De nieuwe wetgeving geldt sinds 1 mei en moet schijnzelfstandigheid tegen gaan. Bedrijven hebben nog een jaar om hun werkwijze aan te passen, maar als ze nu al niet aan de regels voldoen, riskeren ze een boete.

Niet voldoen aan voorwaarden

Volgens Randstad vreest 88 procent van de zzp’ers minder werk te krijgen door het nieuwe systeem. Veel zzp’ers zouden volgens de Wet-DBA niet voldoen niet aan de juiste voorwaarden. Dit kan het geval zijn als zij bijvoorbeeld te lang voor dezelfde opdrachtgever werken of een verkeerde opdrachtomschrijving hebben.

„De toetsingscriteria zijn strenger geworden en een deel zal daar niet aan kunnen voldoen. Ook heerst er nog een hoop onzekerheid waardoor bedrijven afwachtend zijn of de keuze maken om geen zzp’ers in te huren”, zegt zzp-programmadirecteur Arco Elsman van Randstad tegen NU.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Zzp’ers vinden moeilijker werk door nieuwe wet’
Sluiten