Metro
Metro Nieuws 5 jul 2016 / 14:14 uur

Zo ziet het nieuwe briefje van 50 euro eruit

Je kan er niet genoeg van hebben: briefjes van 50 euro. Dat vind de De Europese bank (ECB) ook en die heeft dus dinsdag een nieuw briefje van 50 gepresenteerd.

Echtheid

Het biljet heeft, net als het eerder vernieuwde twintigje, een doorzichtig venster met daarin een hologram met het portret van de mythologische figuur Europa. Het nieuwe ontwerp bevat verder onder meer een ‘smaragdgroen’ cijfer en een aantal nieuwe echtheidskenmerken. Daarmee moet het makkelijker worden om het biljet te controleren op echtheid.

Meestgebruikt

Het biljet voor 50 euro is het meestgebruikte eurobankbiljet. Er zijn er zo’n 8 miljard van in omloop, meer dan van alle briefjes voor 5, 10 en 20 euro samen. Dat komt neer op ongeveer 45 procent van het totale aantal biljetten.

Je moet nog wel even wachten voor ze uit de flappentapper komen. Ze worden pas op 4 april 2017 in omloop gebracht.

Honderd en tweehonderd

De ECB is in 2013 begonnen met de vervanging van alle eurobiljetten, die ze beter bestand moet maken tegen namaak dan de versies die in 2002 in gebruik werden genomen. Het biljet van 20 euro was in november, na de vervanging van het vijfje en het tientje, de meest recente vernieuwing uit de nieuwe Europa-serie. In de echtheidskenmerken van alle briefjes is een portret verwerkt van Europa.

De briefjes van 100 en 200 euro worden ook vervangen. Het biljet van 500 euro niet, omdat die wegens de populariteit bij criminelen wordt uitgefaseerd.

Reageer op artikel:
Zo ziet het nieuwe briefje van 50 euro eruit
Sluiten