Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 29 jul 2016

Wensen bij vallende sterren? Wacht nog een nachtje

De nacht waarin je naar hartenlust kan wensen tijdens een piek van twintig vallende sterren per uur, is een nachtje opgeschoven.

In de nacht van vrijdag op zaterdag is er nog niet zoveel te zien. Dikke wolkenvelden hangen boven ons land en bederven de wenspret die begin deze week was voorspeld voor deze nacht. Alleen in het zuiden van Noord-Brabant en Limburg is er kans op een sporadische blik op vallende sterren dankzij een paar opklaringen. Dat meldt Weeronline.nl.

Zaterdag en zondag

Heb je een berg wensen liggen en geloof je in de kracht van een vallende ster? Niet getreurd. Er is ook goed nieuws. De piek aan vallende sterren zal nog dit hele weekend aanhouden en de kans op opklaringen stijgt.

Weeronline.nl tipt om tijdens de nacht van zaterdag op zondag rond 03.00 uur een blik op de hemel te werpen. Met opklaringen in het hele land en een piek van 21 vallende sterren per uur maak je dan grote kans een vallend stukje ruimtepuin te zien.

De nacht van zondag op maandag krijg je een herkansing, dan zal er waarschijnlijk zelfs een vrij helder weerbeeld zijn. Ook na het weekend zijn er nog vallende sterren te zien, maar het aantal per uur neemt dan af naar ongeveer achttien.

Vallende sterren?

De razendsnelle lichtgevende streepjes die we aan de hemel zien en in de volksmond ‘vallende sterren’ worden genoemd, hebben eigenlijk niks met sterren te maken. Het zijn meteoren, stofdeeltjes of kleine steentjes die vanuit de ruimte met hoge snelheid de dampkring binnendringen. De verbranding van dit ruimtepuin veroorzaakt een lichtspoor dat wij vanaf de aarde kunnen zien en een ‘vallende ster’ noemen.

Het echte piekmoment van vallende sterren moet nog komen. Dit is elk jaar rond midden augustus. Op 12 augustus wordt dit jaar een heuse sterrenregen verwacht met 72 meteoren per uur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wensen bij vallende sterren? Wacht nog een nachtje
Sluiten