Eefje van Son
Eefje van Son Nieuws 12 jul 2016 / 09:35 uur

We checken onszelf te weinig op huidkanker

Terwijl er jaarlijks 800 mensen overlijden aan melanoomkanker, een vorm van huidkanker die vaak ontstaat op een plek waar een moedervlek zat, is bijna de helft van de Nederlanders van 20 tot en met 50 jaar hier niet alert genoeg op. Je huid checken op verdachte plekjes, kan juist vaak je leven redden. Zo schrijft RTL Nieuws. Gemiddeld krijgen zo’n 6000 mensen per jaar melanoom.

Omdat de Stichting Melanoom zich zorgen maakt over deze ontwikkeling brengt het cijfers naar buiten en roept de stichting iedereen op om regelmatig de huid te checken, omdat het cruciaal kan zijn: 99 procent van de mensen die huidkanker krijgt, overleeft de ziekte omdat ze er vroeg bij zijn. Maar ruim drie op de tien Nederlanders checkt nooit de huid op verdachte plekjes en jongeren al helemaal niet. Slechts vier op de tien jongeren is alert op mogelijke huidkanker.

Geen flauw benul

Melanoom staat op de derde plek van de meest voorkomende vorm van kanker bij jongeren, maar ruim een op de vijf mensen in Nederland heeft geen flauw benul waar die op moet letten tijdens de zelfcheck van de huid.

‘How to check a guy’

Door meer voorlichting is de stichting er van overtuigd dat het aantal mensen dat aan deze vorm van huidkanker overlijdt flink omlaag kan. Daarom start vandaag de campagne ‘How to check a guy out in 20 seconds’.

„Ons onderzoek laat zien dat veel mensen geen idee hebben waar ze op moeten letten, terwijl er op tijd bij zijn letterlijk je leven kan redden", zegt Astrid Nollen-De Heer, directeur van Stichting Melanoom.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
We checken onszelf te weinig op huidkanker
Sluiten