Rens Oving
Rens Oving Nieuws 11 jul 2016 / 15:05 uur

Waarom zitten zo ontzettend slecht voor je is

Zonder dat je het weet, ben je nu heel ongezond bezig. Terwijl je dit leest zit je waarschijnlijk achter een bureau, in de trein of op de bank.

En zitten is helemaal niet zo goed voor je, als je misschien dacht. Sterker nog, te veel zitten is heel erg slecht voor je.

De gemiddelde Nederlander zit 8,7 uur per dag, zo blijkt uit nieuw onderzoek van het RIVM. Jongeren zitten het meest, meer dan 10 uur. Maar ook 20- tot 35-jarigen komen met 9,7 zituren, nauwelijks uit hun luie stoel of van de bank.

Beweeg je benen

Terwijl ons lichaam eigenlijk bedoeld is om in beweging te blijven, draait het moderne leven om zitten. Op het werk, thuis en onderweg zitten we. Vooral hoger opgeleiden met een kantoorbaan bewegen niet meer, maar zitten de hele dag naar een computer te staren. En jongeren zitten op school of maken thuis huiswerk achter de computer en tablet.

De gevolgen van veel zitten, zijn op z’n minst zorgelijk zo waarschuwt het RIVM. Veel zitten wordt in verband gebracht met overgewicht, hartfalen, diabetes en kan er zelfs toe leiden dat je eerder dood gaat. Daar komt nog bij dat veel zitten niet gecompenseerd kan worden door te sporten of extra te bewegen.

Zitten is roken

Wie veel zit, beweegt nauwelijks nog met zijn benen, en dat is nu juist de grootste groep spieren die een mens heeft. Blijven je benen stil, dan daalt je stofwisseling en verbrand je minder calorieën dan eigenlijk zou moeten.

Sinds de Britse schrijver en onderzoeker James Levine schreef dat zitten het nieuwe roken is, slaat die boodschap steeds meer aan. Volgens Levine hebben we het onszelf veel te makkelijk gemaakt. We koken niet meer, doen niet langer zelf de was of afwas, en bijna iedereen zit de hele avond aan de televisie, laptop of tablet gekluisterd.

Bureaufiets

Om daar iets aan te doen werd de bureaufiets bedacht. Een stoel met trappers waardoor je tijdens het werk toch in beweging kunt blijven. Ook zie je op steeds meer kantoren statafels en zitballen. Zijn die niet aanwezig overweeg dan om in ieder geval regelmatig even op te staan en de benen te strekken. Zelfs af en toe een kort loopje naar de koffieautomaat kan al wonderen doen voor je gezondheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom zitten zo ontzettend slecht voor je is
Sluiten