Metro
Metro Nieuws 15 jul 2016 / 10:00 uur

Waarom Frankrijk zo vaak het doelwit is

Opnieuw een aanslag en opnieuw is Frankrijk het doelwit. Het roept de vraag op: waarom is dit Europese land vaker het doelwit van een terroristische aanslag dan andere Europese landen? De Belgische krant De Morgen zette het antwoord op die vraag al eens in een artikel uiteen. In Metro de belangrijkste punten:

Het vrije leven

Frankrijk is kampioen in het vieren van het leven. Of zoals een lezer van New York Times het eens omschreef in een ingezonden brief: ,,Frankrijk is alles is wat religieuze fanatici haten, namelijk op heel verschillende manieren van het leven genieten." Gek op het vrije leven met eten, drinken, muziek, boeken en de ‘Franse zwier’, dus. Frankrijk en met name Parijs werd daarom door groepen als IS en Al Qaida meermaals omschreven als ‘de speeltuin van Satan’.

Religie in de ban

In Frankrijk is religie bij wet teruggedrongen tot de privésfeer. Bij officiële instellingen, scholen en rechtbanken zijn godsdienstige symbolen zoals kruizen verboden. Hoofddoekjes mogen sinds 2004 niet meer gedragen worden op Franse scholen en ook zijn gezichtsbedekkende sluiers verboden. Frankrijk heeft de grootste moslimgemeenschap van de Europese Unie, namelijk zo’n 5 a 6 miljoen mensen. Fanatieke moslims zijn niet te spreken over het ‘bannen’ van religie.

Oorlog

Wat Frankrijk ook niet geliefd maakt onder radicalen, is hun bemoeienis met landen waar IS de dienst uit probeert te maken. Van Afrika tot het Midden-Oosten; overal waar landen door het jihadisme worden bedreigd wil Frankrijk bemiddelen. Dat doen ze onder meer met bommenwerpers. Tot eind 2015 werden er door de Fransen zo’n 283 operaties met bommenwerpers uitgevoerd op gebieden waar IS actief is. Frankrijk is daarin bovendien actiever dan bijvoorbeeld Groot-Brittannië en Amerika, die wat terughoudender zijn.

Aanslagen in Frankrijk:

– 7 januari 2015: Bij een aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs door moslimextremisten komen 12 mensen om het leven.

– 26 juni 2015: Bij de Franse stad Lyon wordt één persoon onthoofd bij een aanslag op een gasfabriek. Er vallen verder twee gewonden. IS eist de aanslag op.

– 21 augustus 2015: In een Thalystrein probeert een man ter hoogte van de Franse stad Arras een aanslag te plegen. Passagiers kunnen hem nog net stoppen. IS eist de mislukte aanslag op.

– 13 november 2015: Op dezelfde avond vinden er in Parijs 6 aanslagen plaats. Onder meer bij het Stade de France en concertzaal Bataclan. In totaal vallen er 130 doden. Is eist de aanslag op.

– 14 juli 2016: In Nice rijdt een man in op een menigte die naar vuurwerk staat te kijken. 84 mensen komen om.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom Frankrijk zo vaak het doelwit is
Sluiten