Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 29 jul 2016 / 12:41 uur

Waaghals springt uit vliegtuig zonder parachute

Het klinkt als gekkenwerk: vanaf bijna 8 kilometer hoogte uit een vliegtuig springen zonder parachute. Voor de Amerikaanse skydiver Luke Aikins wordt het zaterdag toch echt werkelijkheid. En hij is niet gek, zegt hij zelf.

De 42-jarige stuntman is dan ook wel wat gewend, hij heeft al 18.000 parachutesprongen op zijn naam staan. Toch was het donderdag ook voor hem spannend, toen hij een testsprong maakte zonder parachute. Hij belandde natuurlijk niet op de keiharde grond, maar in een net van 30 bij 30 meter. Hier kwam hij met zo’n 200 kilometer per uur in terecht.

Aikins, die inmiddels vader is van een zoontje, hoopt met deze stunt eeuwige roem te vergaren. Hij zou namelijk de eerste persoon zijn die veilig uit een vliegtuig springt zonder parachute of wingsuit. „Ik blijf leven en dan loop ik weg”, zei hij eerder deze maand tegen Amerikaanse tv-zender Fox. „Ik wil laten zien dat je, met de juiste voorbereiding, dingen kunt doen die we voor onmogelijk hielden.”

Niet verantwoord

In theorie is het allemaal mogelijk, maar Nederlandse ervaren parachutespringer Harold Boekholt heeft zijn bedenkingen: „Naar mijn mening is het niet verantwoord. Ik zou persoonlijk niet opgevangen willen worden door een net”, vertelt hij aan Eindhovens Dagblad.

Ook is het heel moeilijk om in de lucht te sturen. De man moet natuurlijk wel precies in het net terechtkomen, maar een oppervlakte van 30 bij 30 meter is vanaf ruim 7,5 kilometer hoogte een stipje. Grote lampen zullen Aikins dan ook moeten helpen het net te vinden.

Trainen, trainen, trainen

Uiteraard springt de stuntman niet zomaar even uit een vliegtuig, hij heeft hier maanden voor getraind. Hij heeft geoefend om horizontaal richting de aarde te vallen en op het laatst een draai te maken zodat hij met zijn rug de klap van het net opvangt.

Naast zijn uren in de sportschool en windtraining in turbines gaat Aikins zelfs langs bij een psychiater: „We hebben het over springen zonder parachute en dat neem ik heel serieus. Dit is geen grap”, zegt hij daarover tegen persbureau AP.

We hopen ook maar dat het niet misgaat, alleen al omdat de sprong live wordt uitgezonden door Fox en zijn vrouw en zoontje dus wel mee zullen kijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waaghals springt uit vliegtuig zonder parachute
Sluiten