Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 14 jul 2016 / 14:06 uur

VVN wil mobiel automatisch blokkeren tijdens rijden

Het moet eens gedaan zijn met telefoongebruik tijdens het rijden. Veilig Verkeer Nederland (VVN) wil daarom dat mobieltjes automatisch worden geblokkeerd als een auto harder rijdt dan 20 of 30 kilometer per uur.

De VVN heeft bij de Vaste Kamercommissie Verkeer aangedrongen op een wet, die bepaalt dat een mobiel tijdens het rijden onbruikbaar wordt gemaakt. Een ingebouwd systeem voelt aan wanneer de chauffeur harder dan 30 kilometer per uur rijdt en schakelt dan automatisch de mogelijkheid tot bellen en appen uit. Belangrijke functies zoals navigatie, noodoproepen en muziek blijven wel gewoon beschikbaar.

Teken aan de wand

De vereniging maakt zich zorgen over het toegenomen aantal verkeersdoden van de afgelopen jaren. In 2015 nam het aantal verkeersdoden met bijna 9 procent toe en ook het aantal ernstig gewonden nam sterk toe. „We hebben dit jaren niet meegemaakt, dus het is een teken aan de wand”, vertelt Rob Stomphorst van VVN aan Metro. „We vermoeden dat smartphonegebruik hier een grote rol in speelt.”

Hardere maatregelen

Helemaal zeker is dit niet, omdat het wettelijk nog niet toegestaan is voor de politie na een ongeluk om de telefoon van een bestuurder te checken op gebruik tijdens het rijden. Toch vindt VVN dat er genoeg reden is om hardere maatregelen te nemen tegen mobiel bellen tijdens het rijden. „We kunnen wel onderzoeken wat de precieze oorzaak is, maar ondertussen blijven er doden vallen. De politie heeft de tijd en mankracht niet om goed te controleren, en we hebben al gemerkt dat vrijwillige blokkades (zoals het op stil zetten van je telefoon) niet werken”. Met een wet zouden telefoonfabrikanten verplicht worden de technologie in te bouwen.

Bijrijdersfunctie

De vraag is: kan je je telefoon wel gewoon gebruiken wanneer je bijrijder bent, of in de trein zit? „Het is de moeite waard om dit op z’n minst te onderzoeken”, aldus Stomphorst. „Er moet een soort bijrijdersfunctie komen, zodat je naast de chauffeur wel op je telefoon kunt zitten. En sowieso reageert de techniek op het ritme van de bewegingen, die is in een auto heel anders dan in een bus of trein.”

Het is nog afwachten wat de politiek met het voorstel doet, maar de VNN krijgt enthousiaste reacties. „Er zijn al verschillende partijen geweest die dit in hun verkiezingsprogramma willen meenemen. Naast snelheid en alcohol is dit echt een belangrijk thema geworden, en als je daar iets aan kunt doen moet je dat gewoon doen als je daarmee verkeersslachtoffers kunt voorkomen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VVN wil mobiel automatisch blokkeren tijdens rijden
Sluiten