Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 28 jul 2016 / 12:47 uur

VVD wil pas na 10 jaar Nederlanderschap voor migrant

De VVD wil dat het voor migranten moeilijker wordt om het Nederlandse paspoort te bemachtigen. „Het paspoort moet geen vanzelfsprekend recht zijn. Je moet één van ons willen zijn”, aldus VVD-kamerlid Malik Azmani tegen Trouw.

Op dit moment kunnen migranten die vijf jaar (legaal) in het land hebben verbleven het Nederlandse paspoort aanvragen. VVD-kamerlid Malik Azmani is het oneens met de periode en stelt in een interview met Trouw dat een immigrant moet laten blijken dat hij of zij Nederlander wil worden.

Participatie

Het liberale kamerlid is van mening dat migranten nu te makkelijk een Nederlands paspoort kunnen aanvragen. „Je moet ingroeien in de samenleving. Je invechten. Dan pas bouw je rechten op. Je moet eerst laten zien of je iets te bieden hebt in plaats van meteen je hand op te houden.” Bijdragen aan de samenleving, zoals arbeid, vrijwilligerswerk of belasting afdragen, zouden dan ook moeten meewegen bij toekenning van het Nederlandschap, stelt Azmani.

Migranten kunnen het paspoort aanvragen zonder de Nederlandse taal te beheersen en onze normen en waarden te accepteren, en dat kan de samenhorigheid in de samenleving in gevaar brengen, volgens de VVD’er. „Als je niet dezelfde taal spreekt, niet dezelfde vrijheden, normen en waarden respecteert, dan heb je op een gegeven moment geen samenleving meer.”

Wetsvoorstel

De Tweede Kamer heeft onlangs een wetsvoorstel aangenomen waarin wordt bepaald dat buitenlanders pas na zeven jaar een Nederlands paspoort aan kunnen vragen. Azmani is van mening dat dit een stap in de goede richting is, maar denkt dat dit nog steeds te snel is om de Nederlandse geschiedenis te leren kennen. Binnenkort zal de Eerste Kamer het voorstel behandelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VVD wil pas na 10 jaar Nederlanderschap voor migrant
Sluiten