Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 16 jul 2016 / 09:40 uur

Vluchten langzaam hervat na mislukte coup Turkije

Ook onder Nederlanders zorgt de mislukte staatsgreep in Turkije voor veel onrust. De ANWB Alarmcentrale is in de nacht van vrijdag op zaterdag overspoeld met telefoontjes, zowel van Nederlanders die in Turkije zitten als van mensen die er nog naartoe gaan.

De meesten vragen zich af of het nog wel veilig is om in Turkije te zijn na de couppoging van een groep militairen. Volgens een woordvoerder van de ANWB is het lastig op dit moment antwoord te geven op die vraag, in veel gevallen zullen mensen de ontwikkelingen moeten afwachten. Er hebben zich nog geen Nederlanders gemeld die door de onrust in Turkije in problemen zijn gekomen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag adviseert om alleen naar Istanbul en Ankara te reizen als dat strikt noodzakelijk is. Van de negentien vluchten van verschillende maatschappijen die zaterdag vanaf Schiphol zouden vertrekken naar Istanbul, gaan er zeven vooralsnog niet door. Turkish Airlines heeft vier vluchten geannuleerd, Pegasus, Atlasglobal en Atlasjet alle drie één.

Transavia

Luchtvaartmaatschappij Transavia hervat zaterdagmiddag de vluchten naar Turkije. Er staan vijf vluchten op het programma: drie vanaf Schiphol naar Izmir, Antalya en Gazipasa, een vanaf Groningen via Eindhoven naar Dalaman en een vanaf Eindhoven naar Gazipasa. Transavia schrapte in de nacht van vrijdag op zaterdag de ochtendvluchten naar Turkije, in verband met de couppoging in het land. Het ging om vijf vluchten vanaf Schiphol en een vanaf Rotterdam The Hague Airport.

Corendon

De vluchten van Corendon vanaf Schiphol en Eindhoven gaan zaterdag vooralsnog gewoon door. „Er is geen negatief reisadvies, dus vliegen we gewoon”, aldus directeur Atilay Uslu. „We hebben alleen maar vluchten naar de kust en daar is helemaal niets aan de hand. De mensen willen ook gewoon op vakantie. We krijgen nauwelijks annuleringen binnen.’”

De maatschappij heeft momenteel 5000 Nederlandse toeristen in Turkije zitten en is van plan zaterdag 1510 toeristen naar dat land te vervoeren. Het bedrijf heeft echter twee toestellen gecharterd bij Transavia die niet zullen vertrekken. Uslu: „De 190 mensen die hiermee zouden vertrekken dreigen hierdoor gedupeerd te worden. Hetzelfde geldt voor 190 mensen die in Turkije op hun terugvluchten wachten. We zijn momenteel op zoek naar een oplossing door andere vliegtuigen in te zetten.”

TUI

De vluchten van TUI van zaterdag naar Antalya, Bodrum en Kusadasi worden volgens schema uitgevoerd. Reizigers die dit weekeinde met deze organisatie zouden vertrekken en niet meer naar Turkije willen vertrekken, kunnen kosteloos annuleren of omboeken. Ook reisorganisatie Thomas Cook zegt „flexibel” om te gaan met mensen die dit weekeinde afzien van hun reis naar Turkije en willen omboeken.

Let op: het kan zijn dat bovenstaande informatie snel achterhaald is. Reis je naar Turkije? Raadpleeg dan even de website van de reisorganisatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vluchten langzaam hervat na mislukte coup Turkije
Sluiten