Remco Visser
Remco Visser Nieuws 19 jul 2016 / 18:27 uur

Vierdaagse gebukt onder hitte

De hitte van vandaag heeft zijn tol geëist in de Vierdaagse. Tijdens de openingsdag van de 100e editie zijn dinsdag 141 wandelaars bevangen geraakt door de hoge temperaturen, meldt Vierdaagse-arts Paul van Etten. Ook waren er meer uitvallers dan voorgaande jaren.

De getroffen wandelaars zijn vooral door flauwtes overvallen in de buurt van de Oosterhoutsedijk bij Slijk-Ewijk, een lang open stuk met weinig schaduw. In de meeste gevallen konden lopers op de eerstehulpposten bij zinnen komen, maar in zeven gevallen werden wandelaars naar Nijmeegse ziekenhuizen gebracht.

Uitvallers

In het hele Vierdaagselegioen zijn dinsdag 1206 lopers uitgevallen. Dat is een hoger percentage dan in de voorgaande drie jaren volgens de organisatie. Er zouden nog aanzienlijk veel meer uitvallers zijn geweest als de lopers niet een halfuur extra hadden gekregen om binnen te komen.

Ouderen

Vooral de alleroudste gingen gebukt onder de warmte. Van de groep die meedoet aan een gezondheidsonderzoek van hoogleraar inspanningsfysiologie Maria Hopman is 15 procent uitgevallen.

De alleroudste Vierdaagselopers zijn tussen de 82 tot 93 jaar. Zij zijn bijna allemaal geoefende Vierdaagselopers. „Het blijkt dat deze groep onder deze omstandigheden toch ook eerder een grens bereikt. Net als veel heel oude mensen drinken ze te weinig en komen ze niet vaak buiten als het erg warm is”, aldus onderzoekster Hopman. Ze verwacht dat een aantal hoogbejaarden uit haar groep woensdag niet voor de tweede loopdag aan de start zal verschijnen, zei zij dinsdagavond.

Drukte

De ambulancediensten hadden het volgens de Veiligheidsregio overigens niet drukker dan gewoonlijk op openingsdagen. Bij de eerstehulpposten na de finish in Nijmegen was het dinsdagmiddag echter wel veel drukker dan op openingsdagen in voorgaande jaren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vierdaagse gebukt onder hitte
Sluiten