Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 27 jul 2016
Leestijd: 2 minuten

Verbod op vastbinden in Australische jeugdgevangenis

De Australische overheid heeft geschokt gereageerd op de beelden van de jongen die vastgebonden aan een stoel en met een hoofdkap op gestraft werd in een jeugdgevangenis. Naar aanleiding van de beelden die afgelopen maandag openbaar werden, heeft Adam Giles, minister-president van het Noordelijk Territorium, woensdag kenbaar gemaakt deze gruweldaden een halt toe te roepen. Dat meldt de Volkskrant.

Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar de extreme manier van straffen en tot die tijd is het in het Noordelijk Territorium in Australië verboden om kinderen in gevangenissen te straffen door ze vast te binden of een kap over hun hoofd te plaatsen. „We houden ermee op totdat we meer weten”, aldus Giles.

Dylan Voller, de 18-jarige gevangene die te zien is op het filmpje, bedankte de Australische gemeenschap voor de steun in een open brief. Hij heeft samen met zijn advocaat een rechtszaak aangespannen tegen de plaatselijke autoriteiten. Advocaat O’Brien wil dat Voller per direct vrijkomt, omdat hij dringend hulp nodig heeft. Op dit moment verblijft hij in een gevangenis voor volwassenen.

Four Corners

Naast de beelden van de vastgebonden Dylan toonde onderzoeksprogramma Four Corners ook hoe hij in een isoleercel tegen de grond werd gewerkt. Maar daarmee stopte het nog niet. Er was ook te zien hoe traangas gebruikt werd tegen zes jonge aboriginals.

Het voorlopig verbieden van het vastbinden en de hoofdkappen loopt hopelijk uit op het definitief verbieden van dergelijke straffen en het aanpakken van de autoriteiten van de gevangenis. Premier Malcolm Turnbull zette maandag direct de koninklijke commissie in voor een groot onderzoek naar jeugdgevangenissen in het land en ontsloeg zijn reclasseringsminister. Er zijn echter genoeg Australiërs die niet geloven dat Giles niet op de hoogte was van de situatie en die vinden dat hij moet vertrekken.

Hieronder vind je nogmaals de schokkende beelden van Dylan die vastgebonden wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Verbod op vastbinden in Australische jeugdgevangenis
Sluiten