Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 26 jul 2016 / 03:00 uur

Veel slachtofferhulp aan minderjarigen in Flevoland

Flevoland spant de kroon als het gaat om minderjarige slachtoffers van geweld die in 2014 ondersteund werden door Slachtofferhulp Nederland (SHN). In deze regio kwamen 2 jaar geleden 36 van elke 10.000 minderjarigen in contact met Slachtofferhulp na een geweldsdelict. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het CBS in opdracht van het Nederlands Jeugdinstituut.

Verschillen

Er zijn grote verschillen tussen de jeugdzorgregio’s als het gaat om het aantal minderjarige slachtoffers van geweld dat werd bijgestaan door Slachtofferhulp. Na Flevoland ondersteunde Slachtofferhulp relatief gezien de meeste slachtoffers in de regio’s Rijnmond en Zaanstreek-Waterland.

Hier kregen 32 van elke 10.000 minderjarigen in de regio ondersteuning van de instantie nadat zij slachtoffer werden van geweld. Ter vergelijking: in de regio’s Friesland, Midden-Limburg en de Achterhoek waren relatief de minste minderjarige slachtoffers van geweld die bekend waren bij, en geholpen werden door Slachtofferhulp, namelijk minder dan dertien per tienduizend minderjarigen.

In totaal vonden in 2014 bijna 9.000 minderjarigen of hun naasten hun weg naar Slachtofferhulp. Naast het aantal minderjarige slachtoffers van geweldsdelicten werd ook gekeken naar het aantal minderjarige slachtoffers van zedendelicten per regio in dat jaar. Maar liefst vier op de tien personen die vanwege een zedendelict in contact kwamen met Slachtofferhulp waren minderjarig.

Zedendelict

Slachtofferhulp had het qua ondersteuning van deze slachtoffers relatief het drukst in de regio’s Midden-Limburg West, Midden-Brabant en Noord Limburg. Acht tot tien minderjarigen per tienduizend minderjarigen in deze regio’s werden ondersteund na slachtoffer te zijn geworden van een zedendelict.

De regionale verschillen tussen het aantal slachtoffers dat Slachtofferhulp kreeg na een zedendelict zijn in tegenstelling tot hulp na geweld minder groot. In de jeugdzorgregio’s Achterhoek, Twente en Arnhem waren de minste minderjarige zedendelictslachtoffers die Slachtofferhulp ondersteunde, namelijk minder dan twee per tienduizend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Veel slachtofferhulp aan minderjarigen in Flevoland
Sluiten