Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 3 jul 2016 / 12:31 uur

‘Van onze buren moeten we dood, net als alle homo’s’

Twee homoseksuele mannen beweren getreiterd te worden en door hun buren met de dood te worden bedreigd. De zaak is inmiddels zo hoog opgelopen dat enkele politici zich ermee zijn gaan bemoeien.

Het gaat om Daan en Willem uit Amsterdam. Ze menen slachtoffer te zijn van hun Marokkaanse buren. Op Facebook doet Daan zijn verhaal:

Als eerste

„lk discrimineer niet. Iedereen mag er zijn, maar andersom is het jammer genoeg anders. Ik heb er lang over nagedacht of ik het wel op Facebook zou zetten, ik ga het toch doen. Ik zit er heel erg mee. Willem en ik wonen in een prachtige woning met een mooie tuin, zo blij als we hier mee waren. Maar we mogen hier niet blijven wonen van de buren, we zijn daarom ook met de dood bedreigd. Ik zou als eerste aan de beurt zijn. Het gaat op een moment gebeuren wanneer ik het niet verwacht.”

Te smerig

Volgens Daan zijn zijn buren het niet eens met het feit dat twee mannen bij elkaar in huis wonen. „We hebben Marokkaanse buren, en twee mannen die naast hun wonen, dat kan echt niet. Alle homo’s moeten dood. Ik zal niet beschrijven wat er allemaal gezegd is, te smerig voor woorden. Onze hond kan niet in de tuin omdat ze allemaal scherpe voorwerpen in de tuin gooien, ga zo maar door. De politie heeft verteld dat we ook al in het zicht zijn bij de groep Marokkanen die bij het winkelcentrum hangen. Er worden stenen tegen de ramen gegooid, we worden tot diep in de nacht wakker gehouden en ga zo maar door.”

Volgens het duo onderneemt de politie vooralsnog geen actie. „Misschien zijn ze ook bang? Of nemen ze twee mannen die bij elkaar wonen niet serieus?”

Verhuizen

Het stel wil verhuizen, maar zegt dat de gemeente daarin dwars ligt. „We willen weg uit Amsterdam, omdat we hier niet veilig zijn. Maar de gemeente maakt uit dat we in Amsterdam moeten blijven. Bij Woningnet buiten Amsterdam sta ik hoog op de lijst en met een urgentie erbij zouden we snel uit deze situatie zijn. Maar dat maakt de gemeente uit.”

Daan en Willem spreken van een omgekeerde wereld. „Uiteindelijk zullen de slachtoffers weg moeten en de veroorzakers mogen blijven.”

De politieke partij VNL heeft inmiddels Kamervragen gesteld over de affaire en hoe het koppel geholpen kan worden.

Ook D66 in de gemeenteraad en de bestuurscommissie Nieuw-West heeft aangekondigd bij de verantwoordelijke bestuurders om opheldering te gaan vragen. „Dit is een schande! Reden om vragen over te stellen,” meent Jeroen Mirck van D66 Nieuw-West.

Onder dit verhaal staat een opmerkelijke reactie van een lezer die een persbericht plaatst van een advocatenkantoor. Daarin staat dat de rechter in een soortgelijke zaak in Almere het slachtoffer weliswaar gelijk geeft, maar dat de daders onbestraft blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Van onze buren moeten we dood, net als alle homo’s’
Sluiten