Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 12 jul 2016

Uren speuren naar Pokémon, zij doen het, jij ook?

Nog niet gehoord van Pokémon Go? Dan ben je waarschijnlijk je huis niet uit geweest en liet je internetverbinding je de afgelopen dagen in de steek. Deze app, waarmee je de straat op moet om fictieve beestjes, de Pokémon, te vangen, wint als een razende aan populariteit. Massaal wordt er buiten gespeurd naar karakters, Pokéballen en gyms. Waarom? Metro vroeg het drie Pokémon Go-fans.

(Geen idee wat Pokémon Go is? Scroll dan eerst naar beneden voor een mini-spoedcursus)

Mattijs (23)

Pokémon Go-fan sinds: Zondag
Hoelang aan het jagen? Zondag vier uur
Aantal gevangen Pokémon: Vijftig, waarvan twintig verschillende
Level: 7

Hoe speel jij?
Zondag ben ik met vrienden gaan rondlopen. Zodra we een Pokémon hadden gevangen, gingen we weer voor een volgende. Op een gegeven moment, vijf kilometer verder, dacht ik echt: hey waar ben ik eigenlijk? Ik ga vooral voor verschillende karakters, anders kan je net zo goed thuis blijven zitten en steeds dezelfde vangen. De interactie op straat vind ik erg leuk. Eén middag lopen en we zijn zo’n 25 anderen tegengekomen die ook met het spel bezig waren. Je ziet het meteen: als er veel op de telefoon gekeken wordt, spelen ze het spel. Dan roep je wat en meestal geef je elkaar tips over waar nog meer Pokémon zitten.

Waarom is dit leuk?
Pokémon is echt een ding voor mijn generatie. Als jongetje van elf fantaseerde ik hoe het zou zijn een Pokémontrainer te zijn. Met deze app komt een soort kinderdroom uit, het is gewoon echt heel gaaf.

Hoe lang blijft dit leuk?
Als de app zo blijft als deze nu is, ben ik er binnen een week op uitgekeken. Maar de vraag is: wat wordt er allemaal nog toegevoegd binnen de app? Het zou bijvoorbeeld leuk zijn als je andere spelers zou kunnen zien in het spel.

Al ergens tegenop gebotst?
Dat nog niet, maar ik kan me wel voorstellen dat dit gebeurt. Ik heb daarom besloten de app niet meer te gebruiken als ik op de fiets zit. Je krijgt de hele tijd meldingen als er dingen in de buurt zijn en het is echt heel verleidelijk dan op je telefoon te kijken, ook tijdens het fietsen. Dat gevaar is wel een nadeel van dit leuke spel.

Conor (23)

Pokémon Go-fan sinds: woensdag
Hoelang aan het jagen? Paar uur per dag
Aantal gevangen Pokémon: Paar honderd, waarvan veertig verschillende
Level: 10

Hoe speel jij?
Ik ga niet uren achterelkaar op jacht, maar telkens even tien of twintig minuutjes. Ik zit thuis te studeren voor mijn herkansingen en neem tussendoor Pokémon Go-pauzes. Dan ga ik even naar buiten een rondje lopen en onderweg kom ik Pokémon tegen die ik vang. Of ik loop rechtstreeks naar een Pokéstop om wat Pokéballen op te halen. Zo heb ik ontspanning tussen het leren door, kom ik buiten voor frisse lucht en krijg ik beweging. En als er een zeldzame of sterke Pokémon in de buurt is, ga ik er ook op af. Zondagavond kwam ik thuis en wilde ik net naar bed gaan toen ik zag dat een sterke Pokémon in de buurt was. Ik heb snel mijn schoenen weer aangedaan om op zoek te gaan. Jammer genoeg vluchtte hij toen ik ‘m had gevonden.

Waarom is dit leuk?
Nostalgie. Vroeger wilde je als kind niets liever dan zelf Pokémon vangen. Nu kan dat.

Hoe lang blijft dit leuk?
Voor mij blijft het leuk zolang ik aan het studeren ben, de komende weken is dit mijn pauze.

Al ergens tegenop gebotst?
Ik zat gisteren bij een vriend in de auto die zijn telefoon tijdens het rijden op het dashboard aan had staan om Pokémon te zoeken. Het ging net goed, maar hij had bijna iemand tegen z’n bumper, omdat hij vooral op zijn telefoon aan het letten was.

Lotte (22)

Pokémon Go-fan sinds: donderdag
Hoelang aan het jagen? Paar uur per dag
Aantal gevangen Pokémon: veertig, waarvan vijftien verschillende
Level: 5

Hoe speel jij?
Ik ga er niet echt op uit om te jagen. Ik zit eigenlijk vooral op mijn bank en vang wat langskomt. Dan zit er weer een op mijn tafel, dan weer op het balkon. Hier om de hoek zit een Pokéstop, soms pakt mijn gps die plek vanuit mijn huis, of als ik iets dichterbij kom al, dus ik hoef niet speciaal daar naar toe voor Pokéballen. Ik woon eigenlijk heel strategisch voor dit spel. En als ik ergens naar toe ga, naar vrienden of familie, zet ik de app ook altijd even aan. Op het station bijvoorbeeld, daar heb ik gisteren nog een leuke Pokémon gevangen.

Waarom is dit leuk?
Ik was vroeger al Pokémonfan. Zo leuk al die beestjes. Ik keek op tv en heb hier ook wat Pokémon-Nintendospellen liggen. Het idee van deze app vind ik heel goed, overal waar je komt, vind je andere Pokémon.

Hoe lang blijft dit leuk?
Goede vraag! Als de app zo blijft, zal het het na een paar maanden wel saai worden. Het zou leuk zijn als er speciale Pokémon in het buitenland te vinden zijn. Stel je gaat naar Londen en komt daar weer andere Pokémon tegen dan hier, dat zou leuk zijn.

Al ergens tegenop gebotst?
Dat niet. Maar ik zag laatst wel een heel gefrustreerd stelletje. Het meisje zat op een bankje en de jongen was Pokémon aan het vangen. Ik geloof dat de app hun uitstapje behoorlijk verpestte.

Pokémon wat? Spoedcursus

Een mini-spoedcursus voor diegene die Pokémon Go niet kent.

Dit spel wordt via een app op je smartphone gespeeld. Met je telefoon in de aanslag trek je er op uit om Pokémon (meervoud is hetzelfde als enkelvoud) te vangen. Dit zijn fictieve beestjes of dingen. Het speelveld is jouw omgeving, de echte wereld dus. De Pokémon verschijnen vanzelf op je beeldscherm. Doormiddel van voetjes wordt aangegeven hoe ver een karakter bij jou uit de buurt is: hoe minder voetjes, hoe dichterbij je bent. Vervolgens moet je de Pokémon zien te vangen met Pokéballen. Die ballen krijg je weer door langs een Pokéstop te gaan, uiteraard ook een plek in de echte wereld. Daarnaast kunnen vanaf level 5 gyms veroverd worden. Dat gebeurt door te vechten met een andere Pokémon. Hoe sterker je Pokémon, hoe meer kans je maakt om een ‘gevecht’ te winnen en zo de baas te worden van een gym.

Officieel is de app nog niet in Nederland te downloaden, maar via een omweg hebben de afgelopen dagen al heel wat Nederlanders de app op hun telefoon gekregen. Voor Android zijn er links beschikbaar om dit voor elkaar te krijgen. Wie iOS heeft, kan een Amerikaans of Australisch Apple-id aanmaken. Vervolgens zie je de app in de Applestore staan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Uren speuren naar Pokémon, zij doen het, jij ook?
Sluiten