Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 6 jul 2016 / 17:20 uur

Uitgejouwde bever elders graag geziene gast

Hij knaagt aan particuliere eigendommen, doet kastelen wankelen en zet boerenakkers onder water. De provincie Limburg ervaart overlast van de honderden bevers die er leven, maar niemand anders wil ze hebben. Ondanks dat ze op andere plekken niemand tot last zijn.

„Bevers wonen en leven sinds jaar en dag in Nederland en passen hier goed. Ze versterken onze natuur”, zegt Marcel van Dun van Staatsbosbeheer.

De provincie Limburg die tussen 2002 en 2004 33 bevers uitzette om de toenmalige populatie van tien te versterken, krabt zich nu achter de oren over dit besluit. Inmiddels zijn het er ruim 400. Gevolg: vraatschade aan gewassen, ondergelopen akkers, vernieling van particuliere eigendommen en het graven van gangen in oevers waardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Ondernomen actie: een beverprotocol in 2007 en een bevervisie in 2014. Resultaat: alle watergangen in Limburg zijn bezet.

Het provinciebestuur heeft onlangs bij de andere provincies aangeklopt om de ergste ’probleembevers’ daar te mogen uitzetten. Maar niemand wil ze. Nu ligt er een brief bij staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) voor versoepeling van de regels voor het loslaten van bevers die gemalen ontregelen en met dammenbouw de waterstand naar hun hand weten te zetten. Andere duurzame oplossingen zoals het plaatsen van rasters en het wekelijks verwijderen van dammen door het waterschap werken niet.

Verplaatsen zinloos?

Of het verplaatsen van de amokmakers veel zin heeft, valt echter te betwijfelen. „Als een bever zich ergens prettig voelt en je verplaatst die, dan komt er een nieuwe voor terug”, zegt Van Dun. „Ze komen ook via Duitsland het land in.” De knaaggrage nachtdieren kunnen ’s nachts kilometers afleggen.

Nederland moet er nog aan wennen dat de bever terug is en zijn eigen leefomgeving maakt en daarvoor dammen en burchten aanlegt, zegt Van Dun. In de Biesbosch leven ook veel bevers en zorgen ze niet voor problemen. Dit kan echter ook liggen aan het feit dat hier geen stromend water is. Hoe dan ook, voor ieder probleem bestaat een op maat gemaakte oplossing, meent Van Dun.

Oplossingen

„Uiteindelijk gaat de provincie over het natuurbeleid, maar als er een probleem is, moeten we samen met het waterschap per geval een oplossing bedenken. Denk aan rasters om bomen waaraan geknaagd wordt. Of het verlagen van een dam als het water hoog staat.”

Verjagen, of in het ergste geval doden, omdat bevers overlast zouden veroorzaken gaat ietwat ver. „Hoe definieer je overlast? De een noemt een molshoop in de tuin overlast, de ander niet. De bever is juist een aanvulling.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Uitgejouwde bever elders graag geziene gast
Sluiten