Metro
Metro Nieuws 14 jul 2016 / 20:25 uur

‘Uitbraak zikavirus binnen 3 jaar voorbij’

Het duurt maximaal twee tot drie jaar voordat de zika-epidemie in Zuid-Amerika voorbij is. Tegen die tijd zijn veel mensen al eens ziek geweest en daardoor immuun geworden. Dan zijn er te weinig overblijvers om de grootschalige verspreiding in stand te houden. Volgens Britse wetenschappers zal de epidemie zichzelf bestrijden.

De onderzoekers hebben de huidige epidemie vergeleken met de eerdere verspreiding van ziektes als dengue en chikungunya. Zo voorspellen ze hoe verspreiding van het zikavirus zal verlopen. In de loop van volgend jaar zal het aantal zika-gevallen al flink zijn gedaald. En als de huidige epidemie voorbij is, duurt het waarschijnlijk minstens tien jaar voordat er weer een uitbraak is, denken ze.

Geen zin om de uitbraak te bestrijden

Het heeft volgens de wetenschappers weinig zin meer om de uitbraak te bestrijden, bijvoorbeeld door een actie tegen de muggen die mensen besmetten. ,,Dat had veel eerder moeten gebeuren. Tegen de tijd dat we beseften hoe groot het probleem was, was het te laat.” Bovendien kan dat juist averechts werken. ,,Als we de verspreiding vertragen, duurt het langer voordat we het aantal immune mensen bereiken dat nodig is om overdracht te stoppen.”

Het naderende einde van de zika-epidemie maakt het ook lastig om een vaccin te ontwikkelen. ,,Tegen de tijd dat de vaccins klaar zijn om te worden getest, zijn er misschien niet genoeg gevallen meer om te testen of het vaccin werkt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Uitbraak zikavirus binnen 3 jaar voorbij’
Sluiten