Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 29 jul 2016 / 07:36 uur

Uitbarstende Hawaiiaanse vulkaan vormt prachtbeeld

Kilauea, een actieve vulkaan op het eiland Hawaii, is bezig zijn lava in de Stille Oceaan te lozen. Dat levert naast een hoop hitte vooral ook mooie plaatjes op. Deze lavastroom is de eerste die dit seizoen de oceaan bereikt.

Het eiland Hawaii bestaat namelijk uit vijf grote schildvulkanen, waardoor het niet raar is dat er zo nu en dan eentje uitbarst. Kilauea is echter wel de grootste lavaproducent van allemaal, ‘Kilauea’ betekent in het Hawaiiaans zelfs letterlijk ‘spuwen’. Met regelmaat laat hij dan ook lava over de cliff de zee in glijden.

Schematische weergave van een uitbarsting van Kilauea door de United States Geological Survey (USGS).

De vulkaan is op dit moment één van de actiefste ter wereld en wordt ook drukbezocht, zelfs als er lava uit stroomt. Overigens is er geen gevaar voor de lokale bevolking of de omgeving, want de vulkaan staat in een afgeschermd nationaal park.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Uitbarstende Hawaiiaanse vulkaan vormt prachtbeeld
Sluiten