Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 29 jul 2016
Leestijd: 1 minuut

Twaalf gewonden bij zelfmoordaanslag Duitsland

Bij een zelfmoordaanslag in Ansbach, in de Duitse deelstaat Beieren, zijn twaalf mensen gewond geraakt. De dader zelf is om het leven gekomen. Drie gewonden zouden er slecht aan toe zijn, zo meldt persbureau AP.

De aanslag vond zondagavond plaats in de binnenstad, waar een festival gaande was. De man probeerde op het festivalterrein te komen, maar werd daar geweigerd omdat hij geen kaartje had. Hij heeft zich toen opgeblazen bij de ingang.

Bom in rugzak

In eerste instantie werd er gedacht aan een gasexplosie, maar later bleek dat het ging om een zelfmoordaanslag. De dader had een bom in zijn rugzak, die bestond uit onder meer scherpe metalen deeltjes waarmee zo veel mogelijk mensen verwond moesten worden, schrijft Die Welt.

Over het motief is nog niet veel bekend, maar de minister van de deelstaat Beieren stelt dat het voor de hand ligt dat het gaat om een islamitische terreuraanslag. Politiechef Roman Fertinger stelt dat er nog te veel onduidelijk is om iets over het motief te kunnen zeggen.

Dader is asielzoeker

De dader is een 27-jarige Syriër, die twee jaar geleden als asielzoeker naar Duitsland kwam. Zijn asielaanvraag is afgewezen. Waarom dat gebeurde is onduidelijk, maar hij mocht in Duitsland blijven zo lang het oorlog was in zijn thuisland. De man woonde in het asielzoekerscentrum in Ansbach.

Volgens de politie was de dader depressief, en heeft hij meerdere keren geprobeerd zelfmoord te plegen. Hij werd daarom opgenomen in een psychiatrische inrichting. Ook is hij meerdere keren in aanraking gekomen met de politie vanwege drugsmisdrijven.

De politie onderzoekt de telefoon van de man, en bekijkt onder meer of hij hulp heeft gekregen van anderen. Vooralsnog zijn daar geen aanwijzingen voor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Twaalf gewonden bij zelfmoordaanslag Duitsland
Sluiten