Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 25 jul 2016 / 11:29 uur

Turkse militairen in paniek op WhatsApp tijdens coup

De coupplegers in Turkije dachten in eerste instantie dat alles goed ging, maar hadden geen rekening gehouden met mensenmassa’s die de straat op gingen, of andere tv-stations dan de staatstelevisie. Dat blijkt uit WhatsApp-gesprekken die de website Bellingcat heeft vertaald.

De berichten zijn van hogere Turkse militairen, die op de avond van vrijdag 15 juli een belangrijke rol in de couppoging hadden. Zij maakten die avond rond kwart over negen een WhatsApp-groep aan. De telefoon van één van de officieren werd in beslag genomen, en de teksten werden op onder meer Twitter geplaatst.

Militairen vast in verkeer

De coupplegers leken slecht voorbereid: voordat de poging was begonnen, stonden er al militaire voertuigen vast in het Turkse verkeer. Ook moesten er terwijl de poging al in volle gang was, nog telefoonnummers uitgewisseld worden. Later werd er om mensen met technische kennis gevraagd om tv-uitzendingen plat te leggen.

Tot elf uur ’s avonds lijkt alles min of meer volgens plan te verlopen: er worden steeds meer ‘strategische’ plekken genoemd die zijn ingenomen, zoals de brug over de Bosporus. Sommige politiekorpsen hebben gezegd mee te willen werken. De staats-tv is overgenomen. Maar er zijn ook tegenvallers, de generaal van één van de legers die niet meedeed aan de coup, is niet opgepakt.

Soldaten tussen de mensenmassa op het Taksimplein. Foto: AFP

Paniek

Een uur later ontstaan de problemen: de eerste aanhangers van Erdogan gaan de straat op. De coupplegers lijken er dan pas achter te komen dat er nog meer tv-zenders zijn, die nog in de lucht zijn. „Alle zenders moeten uit de lucht worden gehaald", wordt er in het groepsgesprek gezegd.

Maar het is dan al te laat: rond half 1 geeft Erdogan zelf via zijn telefoon een verklaring op de tv en gaan er complete massa’s de straat op. Dan ontstaat er paniek in de WhatsApp-groep. Het optreden van Erdogan wordt niet in de groep besproken, maar overal vragen troepen om versterking. „Er is hier echt een enorme mensenmassa." „Kunnen er gepantserde wagens worden gestuurd?" „Met spoed versterking nodig, de massa probeert de tanks tegen te houden."

‘Vernietig ze’

De gesprekken worden dan ook agressiever. „Twijfel niet, sla ze terug. Vernietig ze, verbrand ze, geef niet toe. (…) We gaan door tot de laatste druppel bloed."

Rond 1 uur melden de eerste troepen dat ze zich terugtrekken. In de ochtend zien ook de echte hardliners het niet meer zitten. De laatste berichten: „Het is aan jou of je wilt vluchten of niet. Ik sluit deze groep, verwijder de berichten."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Turkse militairen in paniek op WhatsApp tijdens coup
Sluiten