Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 5 jul 2016 / 15:21 uur

Feest! Turkse baklava en Marokkaanse beghrir

Cadeautjes, gezelligheid en heel veel eten. Na een maand vasten is het feest voor moslims! Een deel van de moslims in Nederland, onder meer van Turkse komaf, viert dinsdag het Suikerfeest. Woensdag is het feest voor de Nederlanders met Marokkaanse wortels. Hoe worden deze dagen gevierd en wat zijn de lekkernijen op tafel? Metro vroeg het een Turkse en een Marokkaanse kok.

‘Tactisch eten’

Mounir Toub
Marokkaans
Tv-kok 24kitchen

Foto door: Saskia Lelieveld

Hoe vier jij het Suikerfeest?
Ik zeg liever het Kleine Feest. Het is namelijk zoveel meer dan alleen suiker eten. ’s Morgens ga ik naar de moskee met mijn twee broers en vader. Daarna ga ik met mijn gezin bij mijn ouders ontbijten. Mijn broers, hun vrouwen en kinderen zijn daar ook. Dit is echt een familiemoment, we ontbijten lekker, maar het gaat vooral om het samenzijn. Daarna gaan we met drie auto’s langs kennissen en vrienden in de buurt.

Wat zijn typische Marokkaanse lekkernijen die op tafel staan?
Beghrir, oftewel een duizend-gaten-pannenkoek. Gemaakt van gistbeslag waardoor er kleine gaatjes inzitten. Als je er dan appelstroop of jam opsmeert, gaat dat in de gaatjes zitten. Zelf ben ik een Nutella-freak, echt heerlijk op een Beghrir. Ook Msemmem is een soort Marokkaanse pannenkoek. Deze is elastischer en in een pan gebakken, waardoor de buitenkant krokant en de binnenkant zacht is. Heel lekker met honing, boter of olijfolie.

Misselijk na zo’n dag?
Ik zorg dat ik tactisch eet. Ik heb tijdens de ramadan een maand lang een groot deel van de dag niet gegeten, mijn maag is gekrompen. ’s Morgens eet ik niet te veel, want ik weet: waar ik ook naartoe ga, er is eten. Meestal thee met iets lekkers, een gebakje of koekjes. Het is een belediging om nee te zeggen. Het gaat om delen. Mijn vrouw heeft ook de hele dag Marokkaanse koekjes staan bakken. Niet alleen voor ons. De buren krijgen een bord en mensen waar waar we op bezoek gaan. ‘s Avonds eten we daarom meestal couscous, een lichte maaltijd.

Waar haal jij in Nederland de lekkerste Marokkaanse dingen?
Ik hoorde dat Nederlandse supermarkten zoals de Albert Heijn Marokkaanse koekjes verkopen, slimme zet, maar als ik die zou kopen, zou ik onterfd worden door mijn moeder. Wij maken alles zelf. En de beste bloem voor mijn koekjes komt niet van een Marokkaanse winkel, maar haal ik bij de Aldi.

‘Op z’n minst proeven’

Feyza Gunduz
Turks
Eigenaar Emilia Home Hapjes-Turkse Keuken

Hoe vier jij het Suikerfeest?
Bij ons is het traditie om naar het huis van de oudere familieleden te gaan. Bij de oudsten verzamelen we ons. Zussen, tantes, iedereen neemt iets lekkers mee. Meestal is dat iets zoets. We eten en vieren feest. Het is ook traditie om handen te kussen van ouderen, uit respect. Kinderen krijgen geld, een soort zakgeld voor het Suikerfeest. En er worden cadeautjes gegeven. Dat hoeft niet, maar is wel leuk. Meestal kopen de volwassenen wat voor de kinderen, speelgoed of kleren.

Wat zijn typische Turkse lekkernijen die op tafel staan?
Mijn favoriete lekkernij is Sarma, dit zijn druivenbladeren met rijst, gehakt en kruiden. Qua zoetige hapjes vind je tijdens het Suikerfeest in vrijwel elk huis van een Turkse familie Baklava. Dit is deeg gevuld met walnoten en doordrenkt met suikersiroop. Net als Kunefe, dit staat ook bijna overal wel op tafel. Dit zijn een soort deegslierten met bijvoorbeeld mozzarella en suikersiroop. En gevulde Turkse broodjes, die kan je ook overal wel eten. ’s Avonds eet ik bij mijn ouders. Meestal vlees- en kipgerechten.

Misselijk na zo’n dag?
Als je de hele dag blijft dooreten, ben je wel misselijk, ja. Maar eten hoort gewoon bij dit feest. Mensen hebben moeite gedaan om al dat lekkers te maken. Niet eten is respectloos, je moet het op z’n minst proeven. Dus ja, je eet wel veel op zo’n dag. Maar het ligt er ook aan naar hoeveel huizen je gaat. Vijf huizen is nog wel te doen, maar als je tien verschillende huizen bezoekt, wat sommige Turken doen, wordt het wel heel veel.

Waar haal jij in Nederland de lekkerste Turkse dingen?
Ik maak veel zelf. Voor kruiden ga ik naar de Turkse supermarkt, maar verder haal ik de meeste ingrediënten gewoon bij de Lidl. Daar is genoeg te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Feest! Turkse baklava en Marokkaanse beghrir
Sluiten