Bastiaan Kleinjan
Bastiaan Kleinjan Nieuws 31 jul 2016 / 18:32 uur

Turkije zet vluchtelingenakkoord onder druk

Het vluchtelingenakkoord tussen Europa en Turkije is nog meer onder druk komen te staan. Als de Europese Unie de visumplicht voor Turken namelijk niet in oktober opheft, dan blaast Turkije de deal af.

Dat verkondigde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu in het Duitse dagblad Frankfurter Allgemeine. Toch ziet Cavusoglu zijn opmerking niet als een dreigement: ,,Het kan ook in het begin of in midden oktober zijn, maar we willen een vaste datum.”

Lidstaten huiverig voor visumvrijheid

Door de recente aanslagen in Europa en de mislukte staatsgreep van 15 juli in Turkije, zijn veel lidstaten echter gaan aarzelen over het afschaffen van de visumplicht. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, liet eerder deze week al weten dat hij er weinig vertrouwen in heeft dat Turkije snel lid zal worden van de EU.

Het afschaffen van de visumplicht was onderdeel van de deal tussen de Europese Unie en Turkije. In ruil voor visumvrij reizen zorgde Turkije voor een beperking van de vluchtelingenstroom richting Europa.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Turkije zet vluchtelingenakkoord onder druk
Sluiten