Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 16 jul 2016 / 13:00 uur

Turkije overweegt herinvoering doodstraf na coup

In Turkije gaan er stemmen op om de doodstraf opnieuw in te voeren, als wapen tegen iedereen die in de toekomst een staatsgreep wilt plegen.

Premier Yildirim liet tijdens een persconferentie weten dat de regering er inderdaad over nadenkt de grondwet aan te passen, zodat een nieuwe coup voorkomen kan worden. De doodstraf zou een afschrikwekkend effect moeten hebben op iedereen die denkt de overheid omver te kunnen werpen. Ook noemde Yildirim 15 juli „een dag van de democratie, waarin het volk heeft gesproken en gewonnen.”

Fethullah Gülen

Sinds vrijdagavond er al duizenden mensen opgepakt voor hun rol bij de mislukte staatsgreep. Ook heeft de regering 2745 rechters uit hun taak ontheven. Dat meldt de zender NTV, die verwijst naar een besluit van de Hoge Raad van Rechters en Procureurs.

De Turkse regering schrijft de couppoging toe aan aanhangers van de in de Verenigde Staten woonachtige geestelijke Fethullah Gülen, een rivaal van president Recep Tayyip Erdogan. Die aanhangers bevinden zich volgens het kamp van Erdogan ook in de media en de rechterlijke macht.

Veroordeeld

Gülen ontkent echter in alle toonaarden en heeft de mislukte poging tot staatsgreep in zijn land zaterdag scherp veroordeeld. De macht dient via eerlijke verkiezingen te worden verkregen, niet door geweld, liet hij in een verklaring weten. Gülen woont in zelfgekozen ballingschap in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Turkije overweegt herinvoering doodstraf na coup
Sluiten