Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 16 jul 2016 / 10:30 uur

Turken uiten hun twijfels: was staatsgreep nep?

Alhoewel de mislukte staatsgreep in Turkije een serieuze bedreiging was voor de stabiliteit in het land, twijfelen veel Turken of de coup wel echt was. Volgens tegenstanders van president Erdogan is alles in scène gezet.

Terwijl veel buitenlandse politici na de mislukte coup hun steun uitspraken voor de democratie en president Erdogan, was het Amsterdamse VVD-raadslid Dilan Yesilgöz harder in zijn oordeel. Volgens Yesilgöz is de staatsgreep in scène gezet door Erdogan, om het leger in een slecht daglicht te zetten.

Social media

Zij is niet de enige die er zo over denkt. Op social media uiten veel mensen hun woede op wat volgens hen overduidelijk een in scène gezette staatsgreep was. De chaos zou Erdogan helpen meer macht te krijgen en de spontane opstand van Turkse burgers zou helemaal niet zo spontaan zijn. „Het leger kon met zijn tanks de gewone burger niet de baas zijn. Of we hebben hier te maken met een zeer incompetent leger, óf met een neppe coup”, aldus een Twittergebruiker.

Bovendien zou het vreemd zijn dat de militairen mensen zeiden binnen te blijven, terwijl Erdogan zijn aanhangers zei juist naar buiten te gaan – bij een staatsgreep zou je juist zoveel mogelijk mensen de straat op willen. Tot slot is het volgens sommigen vreemd dat militairen op burgers zouden schieten, dit zou ze namelijk alleen maar steun kosten.

https://twitter.com/OsterlohAlex/status/754247233273495552

https://twitter.com/AgentSaffron/status/754244802162532354

https://twitter.com/aktashmurat/status/754257106287591424

Nep of echt, het is niet de eerste keer dat het land te maken krijgt met staatsgrepen. In ruim 50 jaar deed het leger al vier keer eerder een greep naar de macht, toen succesvol. Juist het feit dat de staatsgreep nu zo snel neergeslagen werd, maakt het voor veel mensen ongeloofwaardig dat de coup van vrijdagavond echt was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Turken uiten hun twijfels: was staatsgreep nep?
Sluiten