Rens Oving
Rens Oving Nieuws 21 jul 2016 / 16:59 uur

Turken leven onder de noodtoestand

Na de coup staan mensenrechten onder druk in het Turkije van Erdogan. Met het uitroepen van de noodstand en het opschorten van verdragen heeft de regering meer macht dan ooit.

De komende drie maanden heeft president Erdogan vergaande bevoegdheden gekregen. Zo kan hij nu per decreet regeren, wat wil zeggen dat de president wetten kan aannemen zonder dat het parlement deze goed hoeft te keuren. Volgens Erdogan is dit nodig om de bedreigde democratie van het land te beschermen.

Mensenrechten

De persvrijheid is opgeschort, publicaties moeten toestemming vragen voor ze verschijnen. Kranten, tijdschriften en televisieprogramma’s kunnen verboden worden. Dankzij de noodtoestand kunnen nog meer reisbeperkingen worden opgelegd. Verder mogen veiligheidsdiensten fouilleren en voertuigen en huizen doorzoeken wanneer ze dat nodig vinden.

Ook het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is opgeschort. Hierin worden onder andere de doodstraf en marteling verboden.

Met het parlement buitenspel is het de president die bepaalt wat er in het land gebeurt. Maar voorlopig lijkt het erop dat er nog weinig zichtbare maatregelen zijn genomen. Van de avondklok wordt in ieder geval geen gebruikgemaakt. En ook social media als Twitter en Facebook, die na de coup op zwart gingen, zijn wel weer bereikbaar. Op Twitter wordt dan ook volop gediscussieerd over de maatregel. De noodtoestand was zelfs trending topic in Turkije.

Reisadvies

In de toeristische badplaatsen merken vakantievierders ook maar weinig van de crisis in het land. Het reisadvies van het ministerie van Binnenlandse Zaken is wel aangepast vanwege de noodtoestand. Nederlanders in Turkije wordt aangeraden om altijd identificatiepapieren bij zich te dragen en mensenmassa’s en demonstraties te mijden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Turken leven onder de noodtoestand
Sluiten