Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 2 jul 2016 / 12:32 uur

‘Tsjetsjeense extremist is brein aanslag Istanboel’

De terroristische aanslag op het vliegveld van Istanboel deze week was bedacht door een Tsjetsjeense extremist. Dat claimt Michael McCaul, voorzitter van de Amerikaanse parlementscommissie rond Binnenlandse Veiligheid, tegenover CNN.

Akhmed Chatayev zou het brein zijn achter de aanslag, die aan zeker 44 mensen het leven kostte. Chatayev is een extremist en tevens oudgediende van IS. Hij zou topluitenant in het oorlogsministerie van de terreurorganisatie zijn geweest.

Klopjacht

Ook Zweedse autoriteiten wijzen naar Chatayev als brein van de aanslagen. Chatayev heeft in 2008 een jaar vastgezeten in het Scandinavische land, nadat hij werd veroordeeld voor wapensmokkel. De Turkse autoriteiten willen nog niet bevestigen dat Chatayev inderdaad als hoofdverdachte wordt gezien, maar laat wel weten een klopjacht naar de man te zijn begonnen. Het is niet duidelijk waar Chatayev zich nu bevindt.

Invallen

Eerder deze week werd al bekend dat de drie mannen die zichzelf op luchthaven Atatürk opbliezen, afkomstig zijn uit Rusland, Oezbekistan en Kirgizië. De Turkse politie hield vrijdag bij invallen in Istanboel elf mensen aan die betrokken zouden zijn bij de aanslag. In totaal zijn er nu 24 verdachten aangehouden voor de aanslag, die naar verluidt in opdracht van IS is gepleegd.

De vermoedelijke zelfmoordterroristen, vlak voor de aanslag. ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Tsjetsjeense extremist is brein aanslag Istanboel’
Sluiten