Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 31 jul 2016 / 14:07 uur

Trump haalt uit naar ouders overleden soldaat

Donald Trump reageerde zaterdag op de emotionele toespraak van de vader van een omgekomen Amerikaanse moslim-soldaat. Advocaat Khizr Khan ging in op Trumps uitspraken over immigratie en moslims: „Heb je alle graven gezien van die mensen die stierven terwijl ze Amerika wilden beschermen? Je ziet daar graven van alle leeftijden, afkomsten en religies. En jij? Jij hebt niks opgeofferd.” Trump ging daar tegenin en zei: „Ik heb duizenden, tienduizenden banen gecreëerd."

Tijdens de Democratische Conventie in Philadelphia donderdag, sprak Khan over zijn zoon Humayun Khan. Hij was kapitein in het Amerikaanse leger en kwam in 2004 om bij en aanval met een autobom in Irak. In Amerika worden veteranen en omgekomen militairen geëerd, Khan snapt niet waarom Trump de grenzen voor moslims wil sluiten omdat ook zij het land dienen. Khan: „Donald Trump spendeert zijn tijd door de reputatie van de moslims door het slijk te halen. Hij heeft geen respect voor andere minderheden, vrouwen, rechters en zelfs de verantwoordelijken van zijn eigen partij."

Videostill van Khan tijdens de Democratische Conventie

In een interview met tv-zender ABC ging de republikeinse presidentskandidaat daar tegenin. „Dat weet hij niet. Ik heb hem gezien. Hij was erg emotioneel en zag er vriendelijk uit. Zijn vrouw zei niks, misschien mocht ze niets zeggen. Ze was heel stil. Het leek alsof ze niks te zeggen had, veel mensen hebben dat geschreven. Ik wens hem het beste.”

Zenuwachtig

De vrouw van Khizr Khan reageerde zaterdag op NBC News op Trump. Ze zei dat het te emotioneel voor haar was om te spreken en dat ze erg zenuwachtig was. „Toen ik de foto van mijn zoon achter mij zag, had ik het heel moeilijk en probeerde ik mezelf onder controle te houden.”

De democratische presidentskandidaat Hillary Clinton reageerde ook op speech van Khan. In een persbericht schreef ze dat „alle Amerikanen de familie Khan moeten steunen en alle families die kinderen verloren hebben in dienst van hun land". In het bericht wijdde ze geen woorden aan Trump.

Offers

In het interview met ABC benadrukte Trump dat er veel problemen zijn met radicale islamistische terroristen en verwijst naar de schietpartijen in Orlando, de aanslagen op het World Trade Center en recentelijk in Nice. De interviewer vraagt hem welke offers hij voor het land heeft gebracht, aangezien dat er volgens Khan geen zijn. „Wie heeft dat geschreven, zijn dat Hillary’s tekstschrijvers?”, was zijn eerste reactie.

Daarna zei Trump veel offers te hebben gebracht. „Ik werk heel, heel hard. Ik heb duizenden, duizenden banen gecreëerd, tienduizenden banen." „Is dat een offer?", vroeg de interviewer. Volgens Trump is dat het zeker: „ Als ik voor duizenden mensen zorg, ook voor hun onderwijs, zo veel dingen, zelfs in het leger. Ik bedoel, ik was heel verantwoordelijk, met een groep mensen, voor het Vietnam monument in Manhattan, waar mensen me nog steeds voor bedanken."

Bekijk hier de toespraak van Khizr Khan terug.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trump haalt uit naar ouders overleden soldaat
Sluiten