Remco Visser
Remco Visser Nieuws 5 jul 2016 / 15:18 uur

Soa syfilis rukt weer op

Geslachtsziekte syfilis lijkt bezig met een comeback, zo waarschuwen Britse en Amerikaanse gezondheidsdiensten. De soa leek tegen het einde van de voorbije eeuw nagenoeg verdwenen, maar duikt de laatste jaren weer steeds vaker op.

Syfilis werd in Groot-Brittannië sinds 2012 bijvoorbeeld 76 procent vaker geconstateerd, zo meldt het Britse ministerie van volksgezondheid. Ook in de Verenigde Staten worden alarmerende groeiniveaus gemeld. „Rond de eeuwwisseling werden in de Verenigde Staten nog pakweg 6000 patiënten geteld. Een volledige uitroeiing van syfilis leek toen binnen handbereik”, aldus Centers for Disease Control and Prevention. „Twee jaar geleden werden echter al 20.000 gevallen geregistreerd.”

Onder meer bij homoseksuele mannen worden momenteel infectieniveaus geconstateerd die kunnen worden vergeleken met het begin van de aids-=epidemie in de jaren tachtig. Volgens onderzoekers heeft de opleving van syfilis dan ook direct verband met de populariteit van datingapplicaties zoals Grindr. De dalende bezorgdheid over aids zou tevens zorgen voor meer onveilige seks.

Nederland

Ook in ons land is er sprake van een stijging van het aantal gevallen van syfilis. Waar er in 2011 nog 476 mensen positief testten op de aandoening, ligt dat aantal in 2015 al op 942 nieuwe infecties, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Dat is een toename van ongeveer 50 procent.

Symptomen

Syfilis kan haaruitval, gezichtsverlies en zweertjes veroorzaken en op lange termijn zelfs beschadigingen aan het hart, de hersenen, het ruggenmerg en de botten tot gevolg hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Soa syfilis rukt weer op
Sluiten