Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 29 jul 2016 / 16:18 uur

Steun en onbegrip voor strijd tegen tabaksindustrie

In april maakte Anne Marie van Veen bekend dat ze een strafzaak tegen de tabaksindustrie wil starten. Het doel: de verslavende stoffen uit sigaretten krijgen, zodat kinderen niet meer verslaafd raken aan roken. Ze kreeg veel steun, maar stuitte ook op onbegrip.

In 2014 werd er bij de nu 43-jarige Anne Marie longkanker geconstateerd, die uitgezaaid bleek. Omdat ze niet weet of ze er nog zal zijn als haar vier kinderen ouder worden, wil ze ervoor zorgen dat de tabaksindustrie haar kinderen niet verslaafd maakt. Zelf rookte ze 24 jaar, vanaf haar 15e. „Als ik toen had geweten dat ik nu longkanker zou krijgen, was ik er nooit aan begonnen”, vertelt Anne Marie aan Metro.

Foto: Vincent Schiphorst

Steunbetuigingen

Daarom wil ze een grootschalige zaak tegen de tabaksindustrie beginnen, maakte ze in april bekend. Ze wil afdwingen dat de schadelijke stoffen in tabak verdwijnen, maar wil ook de invloed van de fabrikanten verkleinen. Daarbij vraagt ze de hulp van Nederland: Via de stichting Sick of Smoking kan iedereen zijn steun voor de zaak betuigen.

Met deze digitale handtekeningen, en met hulp van advocaat Benedicte Ficq, gaat Van Veen in september naar de rechter, om aangifte te doen bij het OM. „Het liefst krijg ik 40.000 tot 60.000 steunbetuigingen, want het gaat niet om een tabakmerk. Het is een hele industrie, dus je hebt veel steun nodig als je die succesvol wilt aanklagen.”

Felle kritiek

Tot nu toe hebben 15.000 mensen hun steun uitgesproken. Toch zijn er ook veel mensen die felle kritiek hebben op het plan van Anne Marie, en dan vooral op het feit dat zij zelf een roker is geweest. „Ik merkte dat mensen me niet begrepen”, vertelt ze. „Veel mensen zagen ‘kankerpatiënt gaat strijd aan met tabaksindustrie’ en gingen ervan uit dat ik een schadevergoeding wilde omdat ik kanker zou hebben gekregen door het roken. Maar het gaat niet om mij, of om mijn ziekte, het gaat om mijn kinderen.”

Ook merkte Anne Marie dat het aloude stigma vaak naar boven kwam: als je rookt en kanker krijgt, is het je eigen schuld. Te kort door de bocht, vindt Anne Marie, en dat gaat niet op voor kinderen „Natuurlijk, volwassenen zijn zelf verantwoordelijk voor de keuze om te roken, maar kinderen hebben die vrijheid niet. Zij zien leeftijdgenoten roken, beginnen zelf en zijn binnen een maand verslaafd.”

Puur voor kinderen

Anne Marie hoopt dan ook dat mensen inzien dat ze geen strijd voert tegen rokers – „Ik haat rokers niet” – maar wel tegen verslaving onder kinderen. „Ik kan me niet voorstellen dat iemand wil dat hun kinderen roken. Waarom neem je het mij dan kwalijk nemen dat ik daar wat aan wil doen? Ik doe niks fout, ik doe dit puur voor de kinderen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Steun en onbegrip voor strijd tegen tabaksindustrie
Sluiten