Eefje van Son
Eefje van Son Nieuws 12 jul 2016 / 08:52 uur

Steeds minder jongeren doen vakantiewerk

Je kent het vast wel: tijdens de zomervakantie de kantjes er van aflopen op het terras. Tegen de verveling, omdat je ouders je dwingen, om je cv op te bouwen of simpelweg om flink geld bij te verdienen. Zo ziet de zomer voor het merendeel van de jongeren in Nederland er vaak uit, maar uit onderzoek van FNV Jong blijkt nu dat steeds minder jongeren vakantiewerk doen. Het aantal jongeren is zelf gezakt van 77 procent naar 71 procent.

De reden? Allereerst worden jongeren tijdens vakantiewerk steeds minder goed uitbetaald, waardoor ze niet voor een habbekrats hun bed uit willen komen. Waar het gemiddelde uurloon in 2013 rond de acht euro lag, ligt dat inmiddels rond de 6.96 euro, zo meldt RTL Z.

Allochtone jongeren

Uit het onderzoek van FNV Jong blijkt ook dat er een groot verschil is tussen het vinden van een vakantiebaantje voor autochtone -en allochtone jongeren. Slechts de helft van de allochtone jongeren zegt gemakkelijk een baantje te hebben gevonden. Van jongeren met Nederlandse ouders vond 63 procent snel vakantiewerk.

Werkstress

Naast het feit dat steeds minderen jongeren aan vakantiewerk doen, ervaren ook steeds meer jongeren, 63 procent, volgens FNV Jong werkstress tijdens hun vakantiebaantje. Zo schrijft de NOS. De vakbond deed onderzoek onder ruim 400 jongeren. Onregelmatige en onzekere werkroosters, hoge werkdruk, vervelende chef’s of collega’s; al deze factoren kunnen voor stress zorgen bij de jongeren. De oplossing? De werkgevers moeten meer personeel aannemen en meer complimentjes geven. Het blijft toch voor veel jongeren de eerste keer dat ze serieus buiten de deur werken.

Meisjes werken overigens gemiddeld langer tijdens de zomer dan mannen. Meestal werken jongeren zo’n drie tot zes weken tijdens de vakantie. Ondanks dat baantjes in de horeca verreweg het populairste zijn, verdient het zeker niet het meeste.

1 Zorg/welzijn (10,65 euro per uur)

2 Bouw (10,09 euro per uur)

3 Kantoor (9,27 euro per uur)

4 Recreatie (8,75 euro per uur)

5 Schoonmaak (7,10 euro per uur)

6 Industrie (7,02 euro per uur)

7 Detailhandel (5,97 euro per uur)

8 Horeca (5,91 euro per uur)

9 Landbouw (5,02 euro per uur)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Steeds minder jongeren doen vakantiewerk
Sluiten