Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 16 jul 2016 / 11:36 uur

Staatsgreep Turkije mislukt, bijna 200 doden

Een halve dag na de misukte coupoging in Turkije lijkt de rust langzaam terug te keren, maar de onzekerheid is nog altijd groot. De acties van de Turkse strijdkrachten tegen de coupplegers zijn volgens regeringskringen goeddeels afgerond.

Onderdelen van de Turkse strijdkrachten deden in de nacht van vrijdag op zaterdag een poging de macht in het land over te nemen. Regeringsgetrouwe troepen en de politie wisten de poging neer te slaan. Volgens de regering kwamen zeker 265 mensen om het leven. Meer dan 2800 militairen die bij de couppoging betrokken zouden zijn, werden opgepakt.

Hoewel in de steden Ankara en Istanbul nog steeds schoten klinken, lijkt de krijgsmacht grotendeels trouw te zijn aan de regering. De coupplegers hebben nog wel toestellen van de luchtmacht in handen, maar premier Binali Yildirim kondigde aan dat die zonder pardon uit de lucht worden geschoten.

Luchtaanvallen

De coupplegers verklaarden vrijdagavond op de staatszender TRT de macht te hebben overgenomen. Twee bruggen over de Bosporus tussen het Aziatische en Europese deel van Turkije werden door delen van het leger afgesloten en vliegvelden onder controle gebracht. Op het parlementsgebouw in Ankara werden twee luchtaanvallen uitgevoerd.

Zuivering

Erdogan heeft zijn aanhangers gezworen dat de coupplegers hun straf wegens hoogverraad niet zullen ontlopen. De schuldigen moeten volgens de president worden gezocht in kringen van de Gülenbeweging. Zijn politieke tegenstander, de geestelijke Fethullah Gülen, ontkent betrokkenheid. Als onderdeel van een grote zuivering in de strijdkrachten zijn voorlopig vijf generaals en 29 kolonels van hun post gehaald wegens hun rol in de couppoging. Turkije heeft zaterdag Umit Dundar benoemd tot de nieuwe waarnemend legerleider.

E-mail

De couppoging lijkt te zijn mislukt, maar de opstandige militairen geven nog niet op. In een per e-mail verzonden verklaring stellen zij vastberaden te zijn om door te vechten. De bevolking wordt opgeroepen binnen te blijven. De coupplegers noemen zichzelf de Vrede Thuis Beweging (Peace at Home Movement).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Staatsgreep Turkije mislukt, bijna 200 doden
Sluiten